Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Adaptogenen: Wat zijn dat?

Adaptogenen: Wat zijn dat?

Blog thumbnail , , ,

Ik heb een drukke maar de leukste baan op aarde. Ik woon tegenwoordig in New York, the city that never sleeps, ik heb mijn kantoor in Amsterdam wat gewoon lekker doorgaat en ik vlieg overal naartoe om mijn dromen te verwezenlijken. Ik sta positief in het leven en stap vaak uit mijn comfort zone wat betekent dat het leven niet altijd easy is maar ik ben desondanks zo ontzettend tevreden en gelukkig. Helaas komt er soms best veel stress bij kijken. Zelfs als een geluksvogel als ik, tweet tweet! Ik probeer daardoor altijd in mijn lichaam te zoeken naar de juiste balans door onder andere de stressrespons te verminderen en dat is niet altijd makkelijk. Maar als ik niet naar mijn lichaam luister dan geeft het signalen af. Ik word dan namelijk kortademig en krijg hartkloppingen. Say whaaat! Dus dat probeer ik te voorkomen…


Foto: Emma Peijnenburg

Ik mediteer tegenwoordig iedere ochtend 10 tot 15 minuten, ik ga minstens 1 keer in de week in bad, leef zoveel mogelijk in het hier en nu, doe vaker dansjes met vrienden en ga sowieso iedere week naar yoga les.

Daarnaast ik gebruik ook met regelmaat adaptogenen in mijn voedingspatroon. Dit zijn kruiden die hun functie kunnen aanpassen volgens de specifieke behoeften van het lichaam. Bij het ontstaan van bijvoorbeeld stress zal de balans tussen de hormonen worden verstoord. Deze verstoring wordt meteen opgemerkt door de adaptogenen. En er wordt ingegrepen door de verhoging van ongewenste hormonen te blokkeren. Daardoor hebben ze allemaal soortgelijke resultaten op vlak van gemoedstoestand (angst, vermoeidheid, lusteloosheid), hormonen, libido, testosteron en andere gunstige effecten die te maken hebben met onze hormoonbalans. In de Westerse cultuur hebben we ze net pas “ontdekt” maar ze worden al eeuwenlang in Chinese en Indiase Ayurvedische geneeskunde gebruikt. Zoals jullie waarschijnlijk op mijn social media (voornamelijk Insta stories) hebben gezien doe ik ze regelmatig in mijn thee, sap, smoothies en matcha latte’s.

De lijst van adaptogenen is groot, maar zie hieronder een lijst van mijn favorites…

Ashwanganda
Dit is een van de populairste adaptogeen en ook mijn favoriet. Het verlaagt de cortisol en verhoogt de immuniteit tegen stress. Daarnaast heeft het een versterkende en ontstekingsremmende en rustgevende werking. En erg rijk in ijzer.

Heilige basilicum (Tulsi)
Ik ben gek op dit kruid. Het is lekker en het helpt stress te verlagen. En is daardoor ook goed voor de spijsvertering want het maakt je onrustige buik weer rustig. Daarnaast bevordert het, zoals elk goed adaptogeen, ook je uithoudingsvermogen. Mijn moeder heeft het in de kruidentuin dus ik pluk altijd een flinke bos en maak er pesto van. Heerlijk!

Chaga
Chaga is een paddenstoel dat beschikt over sterke anti-inflammatoire en immuunsysteem balancerende eigenschappen. Het reguleert de bloedsuikerspiegel en het verbetert de spijsvertering. Je krijgt meer energie, slaapt rustiger en versterkt je immuunsysteem. Ik gebruik het in poedervorm.

Maca
Maca geeft energie wanneer je je niet echt fit voelt en zorgt voor ontspanning wanneer je angstig of gestrest bent. Het heeft met name invloed op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hormoonspiegel. Daarnaast bevordert het een gezonde hormoonproductie, waardoor het libido verhogend is en vruchtbaarheid kan verbeteren. Ik gebruik dit al jaren in mijn smoothies en I love it! 

Rozenwortel
Het helpt bij mij bij tijdelijke, kortdurende momenten van stress. Ook heeft het een gunstig, rustgevend effect op het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de spijsvertering.

Wat zijn jouw favoriete adaptogenen? Laat het mij weten in de comments hieronder!

Note: Adaptogenen zijn een natuurlijke manier om je gezondheid te ondersteunen, maar je moet nog steeds voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Je kan ook van iets goeds te veel hebben! Raadpleeg eventueel eerst je arts voordat je de adaptogenen in je dieet toevoegt, vooral als je borstvoeding geeft of zwanger bent.

Bronnen

  • Panossian A, Wikman G. Effects of adaptogens on the central nervous system and the molecular mechanisms associated with their stree-protective activity. Pharmaceuticals 2010; 3: 188-224.
  • Panossian A, Wikman G. Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. Curr Clin Pharmacol 2009;4:198-219.
  • Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol 2010;53:105-11.
  • Darbinyan V, Kteyan A, Panossian A, Gabrielian E, Wikman G, Wagner H. Rhodiola rosea in stress induced fatigue–a double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine 2000;7:365-71.
  • Vinod PS, Shivakumar H. A current status of adaptogens: natural remedy to stress. Asian Pac J Trop Dis 2012;S480-S490.
  • NCBI
  • Herbologie.nl 

you may also like

Loading Facebook Comments ...

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

Dit simpele en lekkere pasta recept krijg jij binnenkort als je mijn kookboek nu pre-ordered want dan ben je aangemeld voor de “‘So Simple’ nieuwsbrief. You gonna love it! De link staat in de bio (en renskroes.com) 💫 Had ‘em op stories geplaatst en kreeg zoveel enthousiaste reacties dus you ask I deliver ;) - x- Rens ...

Ik streef meer naar SIMPEL. Simpeler eten, minder bezit, kwaliteit over kwantiteit, rust, naar binnen, structuur. Jij ook? En hoe ziet een simpel leven er volgens jou uit? 👇🏽💫 ...

Dank je wel voor jullie mooie berichten afgelopen week. Wat een hectische en emotionele tijd voor mij. Ik zette mijn boek So Simple op pre-order maar door de 350k bezoekers op renskroes.com crashte die, BAM (lesson learned!). Nu zijn we alles aan de achterkant aan het fixen en lanceren we 10 november. Ik zal het hier delen als het zover is, maar je kan op die dag, als je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief, ook een mailtje van mij verwachten.

Besides all that werd ook mijn kleine meisje zaterdag 1 jaar wat de laatste tijd ook veel met mij deed. Zo onwennig! Ik had behoefte om de geboorte van haar met jullie te delen. Voor vooral de mamas (to be). Ik voelde dat aan alles. Niet vanuit mijn perspectief, want ik zat natuurlijk helemaal in mijn eigen wereld. Ik wilde de ervaring laten opschrijven door iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt. Iemand die het met een hele andere kijk, een iets grotere afstand heeft mogen ervaren. Dank je wel @kassandra_schreuder voor je prachtige woorden. Ik hoop dat we velen hierdoor mogen inspireren. Het verhaal staat in mijn feed als je ‘em nog niet gelezen hebt.

We zijn nu met ons gezinnetje op reis en werk ik even niet op kantoor wat mij altijd zoveel inspiratie geeft. Even lekker uit mijn comfort zone ;) Misschien ooit een huis op wielen, met dan wel een moestuin? Hehe.

Lieverds, dank je wel voor de liefde die ik heb mogen ontvangen. Wat bestaan er toch mooie mensen op deze bol (of is ie plat? Hahaha). Dikke tút for yoouuu! Rens

Ik draag hier @golldjewelry natuurlijk. Check link in mijn bio. Love love love.
...

Ben jij team spicy of team slap? 🌶 🤣 Bij ons stond er altijd sambal op tafel. Vaak Badjak. En dat deed mijn papa meestal in de nasi of we mengden het in de mayo als dip voor bij de sperziebonen (like patatas) uit de tuin. Ik ben daarna altijd spicy blijven eten, liefst zo heet mogelijk, ook tijdens zwangerschap (ooooooh vandaar een spicy baby, haha) en nu eet ik Asjes aardappel sambal ook vaak als bijgerecht bij mijn rijst en gewokte groenten. Recept kan je op mijn website vinden. Loooove it. Misschien wel iets minder goed voor me pitta dosha vibes trouwens ;) ...

FOOD FACT: Supplementeer jij vitamine D3? En wist je dat Vitamine D & K elkaar nodig hebben in de opname? | Alles hangt met alles samen en dat geldt ook zeker voor de werking van (essentiële) nutriënten in het lichaam. Zo hebben vitamine D (wordt vooral aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan UVB-stralen van de zon, maar echter lang niet voldoende staling krijgen om D te maken) en vitamine K elkaar nodig om goed te functioneren want ze spelen (met name vitamine K2) beide namelijk een essentiële rol in de calciumstofwisseling. Maar vitamine K2-status (net als vitamine D) is bij vrijwel iedereen niet optimaal omdat onze voeding minder vitamine K2 bevat dan we nodig hebben voor het normaal functioneren van overige vitamine K-afhankelijke eiwitten.

Dus ook lekker aan de vitamine K2 zou ik zeggen ;) Vitamine K2 komt voornamelijk voor in vette dierlijke voeding ( yoghurt, kaas en kwark. zachte, blauwe en harde kaas en (lever)paté) maar ook in gefermenteerde voeding zoals nattō (gefermenteerde sojabonen, die ik ooit in Japan heb gegeten en heel vies vond), zuurkool en kimchi. Maar je kunt het ook supplementeren. Je hebt tegenwoordig D3 & K2 in één. Cheers!
...

De #Gucot APPELAZIJN CHALLENGE bestaat twee jaar. Oh, yea baby! En de positieve recensies vliegen mij elke keer weer om de oren. Zo blij dat we dit met z’n allen doen. Vooral nu, in deze tijd, moeten we ervoor zorgen dat we gezond bezig zijn. Doe je 1 oktober ook met ons (team @powerfoodies) mee?! Hands up ✋🏽

Waarom de challenge? 👇🏽
Hoewel deze per persoon verschillen en er helaas nog geen waterdicht wetenschappelijk onderzoek is om deze voordelen te bewijzen, zeggen de vele ervaringsverhalen en het enthousiasme binnen de Powerfoodies-community voor mij genoeg. Sinds we de #appelazijnchallenge in het leven geroepen hebben, worden we overladen met positieve ervaringen: minder bloating, mooiere huid, meer energie, betere stoelgang…

Recensies:
“Door de appelazijn is de beginnende psoriasis bij mijn partner weggegaan. Geen hormonale zalf meer nodig”

“Echt goed voor mijn darmen. Geen klachten meer en huid is ook rustiger”

“ Ik gebruik het met name om minder last te hebben van een opgeblazen buik/gevoel en merk na 2 weken verschil”

“minder bloated”

“Al die tijd geen blaasontsteking meer gehad waar ik altijd last van had”

Hoe werkt het nou ook alweer precies? Easy peasy!
🍎 1. Koop 2 flessen Gucot appelazijn via mijn webshop powerfoodies.com, link ook in bio.
🍎 2. Drink de hele maand, elke dag, een half uur voor je ontbijt (en eventueel avondeten voor de die hards) 350 ml lauwwarm water met 1 el Gucot Appelazijn.

Tips:
- Voor een sweet touch kun je 1 tl Gucot Bloesemhoning toevoegen en vergeet het niet te drinken met een duurzaam Powerfoodies-rietje. Dat beschermt je tandglazuur.
- Mocht een challenge-periode niet handig uitkomen, kun je de uitdaging natuurlijk altijd op een ander moment starten. En als het je bevalt, ga je na een maand gewoon lekker door ghehe!

Omdat de voordelen zo verschillend zijn per persoon, blijven we altijd benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze Powerfoodies. Deel je jouw journey via @powerfoodies en hieronder? Alle vragen mag je hier ook droppen!

Looooove, Rens #1oktoberappelazijnchallenge #appelazijnchallenge #gucot #gucotappelazijnchallenge
...

Ik schreef een aantal maanden een post over de maatschappij, hoe ik het vind veranderen. Ook vroeg ik jullie een paar weken geleden wat vrijheid voor jullie betekent. Net als jullie stel ik mij ook vragen over de huidige maatschappij. Waar gaan wij naartoe? Er wordt nu met man en macht verdeeldheid gezaaid. Gebaseerd op angst. En angst is nooit ‘the answer’. Liefde is. Dus laten we vooral met beide benen op de grond nadenken over wat er echt gaande is. Wat ik altijd al zeg m.b.t voeding: wees bewust van het voedsel dat je tot je neemt. Maar bewustzijn is meer dan dat. Daar draait het leven om, altijd weer. Laten we daar vooral op richten en zijn. We dragen allemaal bij aan een collectief bewustzijn. Laat je niet meeslepen in de lage trilling maar blijf in je kracht. Verbind en vecht in liefde, licht en vreugde. We hebben elkaar nodig. Let’s go! Liefs, Rens

📷: @liselorechevalier
...

Ik mis het wonen in New York soms. Ik voelde mij daar vrijer maar misschien is het gewoon een illusie, vrij zijn. Want zijn we eigenlijk wel zo vrij? Ik hoor graag hoe jij hier over denkt 👇🏽🌿

Picture @nickonken
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!