Zintuigen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Food moet er goed uitzien en als je het in je mond hebt wil je onbewust dat de textuur en klank ‘horen’ bij wat je eet. Maar bovenal moet eten natuurlijk heerlijk ruiken en dito smaken! De basissmaken zoet, bitter, zuur en zout kunnen we allemaal onderscheiden. Toch is smaak bij iedereen weer anders. Ze zeggen wel eens: ‘over smaak valt niet te twisten.’ Naast zintuigen spelen namelijk combinaties, gewenning en herinneringen een grote rol. Heb jij vroeger altijd iets van je ouders moeten eten dat je nu wel lekker vindt, maar nog steeds niet eet? Spruitjes bijvoorbeeld?
Als ik zuurdesembrood met tahin, honing en tarwekiemen eet, heb ik er een fijn gevoel bij. Ik herinner mij dan een kleine blije Rens die dat brood op dat moment beschouwde als en taartje. En ik ben er nu nog steeds dol op! Ook denk ik dat klimaat je smaak verandert. Met koud weer heb je minder trek in smoothies en koude sapjes en tijdens de hete zomerdagen snak je niet snel naar warme erwtensoep. Je zou dus kunnen zeggen dat de omgeving de smaakpupillen kunnen veranderen.
Nu wordt het lente en ik merk dat de mensen om mij heen wat vaker kiezen voor licht verteerbaar eten. Voor frisse en verse voeding. Daar is niks mis mee, want door die energierijke voeding haal jij je lichaam sneller uit de winterslaap. Je hebt weer zin om jezelf een reiniging te geven. Zoals je je huis een flinke schoonmaakbeurt geeft, doe je dat ook met je lichaam. Dus lekker aan de sapjes, salades en smoothies. Hoe je het klaar maakt en wat voor ingrediënten je gebruikt, blijft natuurlijk een kwestie van smaak.
Sommige mensen beginnen hun dag met uitgeperste citroensap en lauw water of ze eten meer donkergroene bladgroenten of doen een sappenkuur. Ik las deze lente 1 keer in de twee weken een sapdag in. Ik geef mijn lichaam dan een dag de tijd om te kunnen rusten. Bovendien is het ook nog eens goed voor de lijn. Want ja girls, rokjesdag is in zicht dus de benen mogen weer gezien worden! Bovendien heb je de zon weer wat vaker op je gezicht, dus gebruik voeding dat rijk is aan sleen, betacaroteen en vitamines. Die beschermen de huid door de vrije radicalen te bestrijden. Wie doet er mee?
Bekijk hieronder een van mijn favoriete juice!
10 min
Portie
2 glazen
Houdbaarheid
direct opdrinken of 1 dag in de koelkast in een afgesloten fles
Benodigdheden
slowjuicer
blender
Ingrediënten
1 appel
4 kleine wortels
1 grote biet
1 limoen
1 duim gember
handje vol munt
½ tl geelwortel
Snijd de appels, gember en biet in stukjes en stop ze in de sapcentrifuge of slowjuicer. Pers vervolgens de limoen uit en schenk het samen met het andere sap in de blender. Voeg een handje vol munt en de geelwortel toe en mix het fijn. Cheers!
Laat me dan weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #powerfoodies en #renskroes. Enjoy!
Deel dit recept via: