Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten

FAQ

Any questions? Hier vind je de meest gestelde vragen over recepten,  Powerfood lifestyle en many more!

Powerfood Lifestyle

Powerfood is voeding die een positief effect heeft op je lichaam en je gezondheid. Voeding waar je lichaam écht iets mee kan! Geen lege calorieën, maar gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt om je goed en fit te voelen. Voeding waar je lichaam écht goede energie van krijgt. Powerfood-producten bevatten geen kleurstoffen, zijn vrij van gifstoffen en andere ingrediënten die voor een langere houdbaarheid zorgen, en zijn het liefst biologisch gemaakt. Powerfood draait om eten in zijn meest pure vorm. En dat hoef je niet eens ver weg te zoeken; Powerfood vind je gewoon in de supermarkt! Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli, citroenen, hennepzaad, appels, linzen…

Onze Powerfood-recepten zijn gebaseerd op whole foods: 100% voedzaam, groen, zo veel mogelijk glutenvrij en zonder koemelk. Oftewel eerlijk, eenvoudig, voedzaam, onbewerkt en lekker eten, waar je lichaam een dansje voor doet!

Veel mensen verwarren Powerfood met ‘superfood’ maar eigenlijk zijn deze twee niet identiek hetzelfde. Wel kan superfood een deel uitmaken van Powerfood. Powerfood zijn recepten en ingrediënten gebaseerd op whole foods; producten in hun meest pure, onbewerkte vorm en waar dus niets naars aan wordt toegevoegd. De term superfoods wordt dan weer gebruikt als een verzamelnaam voor een reeks planten en vruchten die een zeer hoge (super hoge) concentratie aan essentiële voedingsstoffen bevatten. Rens gebruikt het dus wel af en toe als aanvulling en ingrediënt binnen een Powerfood lifestyle, omdat ze gezond zijn, maar Powerfood omvat nog zo veel meer! Powerfood gaat namelijk vooral om het puur eten, het bewust worden van je voeding en al de positieve eigenschappen voor je lichaam, het met liefde klaarmaken van je maaltijden die goed voor je zijn,… zodat het écht een soort levensstijl wordt!

Ja, het vergt iets meer van je, dat klopt. Je moet iets meer ingrediënten in huis halen, je werkt met meer verschillende kruiden en er zit veel meer variatie in, wat uiteraard gezonder is! Maar toch is het iets waar je op een andere manier tegenaan kunt kijken. Is het die paar extra minuten niet waard? Hoe lang duurt het om een niet verse pizza op te warmen? Om unhealthy fastfood te gaan halen? Misschien kun je met die tijd toch iets goed voor je lichaam doen en vers koken  Het is echt een levensstijl, doe het stapje voor stapje en kijk welk effect het geeft op je gezondheid. Ik weet het zeker dat je je beter gaat voelen en dat je het naderhand niet anders meer zal willen.

Dat is niet altijd even makkelijk. Vooral als je veel on the road bent. De boodschap is dan evengoed om vooruit te denken en goed te plannen, want to go-winkeltjes verkopen niet de meest gezonde producten. Zorg dat je thuis je voeding voorbereidt. Als je veel vliegt; neem altijd een gezonde reep mee, een home made wrap en voldoende water. Zo hoef je niet per se te eten wat ze in het vliegtuig serveren. (Nog meer tips this way : bon voyage Gelukkig begint onze maatschappij steeds meer aandacht te hebben voor Powerfood. Je kunt steeds meer verse (en biologische) producten kopen in een to go-stalletje, maar helaas overheerst de wereld van voorverpakte voeding nog wel. Het gaat allemaal om de juiste keuzes maken en daar hoop ik je met mijn website en kookboeken mee te helpen. Ja, het is lastig als je 60 uur in de week werkt, dat vind ik soms ook, maar it’s so worth it! Je krijgt zoveel meer energie en je voelt je daardoor beter op je werk, in de sportschool en in de keuken.

Ja, zeker! Er zijn zoveel heerlijke Powerfoods met elk hun eigen empowering voordelen. Alleen is het in het begin van je Powerfood lifestyle soms moeilijk om alles onmiddellijk te kennen. Dat is dan ook één van de hoofdredenen voor het schrijven van de Powerfood boeken: Powerfood en Powerfood: Van Friesland naar New York en , het maken van de recepten op deze site en mijn blogs. Zo leer je mijn Powerfoods kennen. Omdat ze zo ontzettend goed voor je zijn, en omdat je snel beseft welke heerlijke en gemakkelijke gerechten je ermee op tafel tovert. In mijn eerste boek staat achteraan een lijst met weetjes over de ingrediënten. En ook op de blog geven wij zo vaak mogelijk tips aan jullie mee. Leer hier  en Lees hier So don’t worry als je ze niet allemaal kent. Het komt vanzelf!

Tip : begin eerst met het aanschaffen van slechts enkele dingetjes. Je hoeft heus niet direct je voorraadkast vol te stouwen. Kokosolie, boekweit, moerbeien, wijnsteenbakpoeder,… en vooral veel vers fruit en groenten. De basics voor een Powerfood kitchen! Eens je hiermee bekend bent, dan ga je over naar het volgende, en gauw kan je al lang niet meer zonder. Zo vul je langzaamaan je kast. Voor een happier en healthier you (I promise !). Ook blijf ik er altijd voor zorgen dat, waar het kan, alternatieven voorzien zijn, of een aanduiding van wat je eventueel kan weglaten. Zonder aan smaak in te boeten of course!

Powerfood is het pure, onbewerkte, verse eten waar je lijf helemaal happy van wordt. Je kunt Powerfood dus bijna overal kopen. Op de markt, in de biologische supermarkt, natuurvoedingswinkels, in lokale winkeltjes… Of je verbouwt het in je eigen moestuin. Voor bepaalde recepten moet je misschien soms naar verschillende winkels en soms heb je wat specifieke ingrediënten nodig (bijvoorbeeld arrowroot, wijnsteenbakpoeder of kikkererwtenmeel), maar die zoektocht naar de meest gezonde voeding is ook juist wel leuk! En als je eenmaal weet waar je moet zijn gaat het vanzelf. Lees hier over de meest ‘gekke’ Powerfoods en waar je die kunt kopen.

Je hoeft echt geen bergen geld aan gezond eten te spenderen maar helaas kost het toch wat meer. Powerfood zoals verse groenten, fruit, zilvervliesrijst etc. kunnen net iets meer kosten dan groente uit een potje, vage vleesballetjes in saus of witte rijst. Bedenk dan wel even dat je hier echt nog veel meer voor terugkrijgt! Je voelt je fit, je lichaam is helemaal happy en dat betekent dat jij dat ook wordt! Daar betalen wij toch echt graag wat meer voor! Maar vanwaar dan eigenlijk die meerprijs? Vaak heeft het te maken met massaproductie en de manier waarop producten bewerkt worden.

Powerfood Kitchen Tips & Tricks

Recepten als de ontbijtmuffins, breakfast cake en het amandel-pompoenbrood kan je buiten de koelkast twee dagen bewaren. Invriezen kan ook, dan zijn ze één tot twee maanden houdbaar. (Tip: vries voorgesneden in, dan kan je er steeds één plak uithalen). Crunchy crackers kun je vijf dagen bewaren buiten de koelkast, maar niet invriezen. Let er bij brood en muffins op dat je het goed afgesloten bewaart, bijvoorbeeld in een plastic bak met deksel.

De kickstart is maximaal twee dagen in de koelkast te bewaren. Het is niet ongezond om het recept nog een aantal dagen later te eten, maar hoe verser, hoe lekkerder.

De meeste snacks zijn maximaal twee weken te bewaren in de koelkast en vier tot zes weken in de vriezer. Droge snacks (zoals muffins) kan je het best buiten de koelkast bewaren. De raw oreo’s blijven wel het lekkerst in de koelkast. Als je ze in een afgesloten bak of blik doet, zijn ze een week houdbaar. Je kunt al deze snacks ook invriezen en dan binnen zes weken gebruiken.

De spreads en sauzen kan je vijf tot zeven dagen bewaren in de koelkast, in een afgesloten bakje (luchtdicht). Wanneer je een klein laagje olijfolie bovenop de pesto sprenkelt, blijft het nog langer lekker. Op de gele sambal kan je een klein laagje sesamolie schenken. Zo kan je de sambal zeker twee maanden in de koelkast bewaren. Als je het dan weer gebruikt, moet je wel even goed roeren. Notenpasta’s hoef je niet in de koelkast te bewaren. Deze kan je het best in een luchtdicht potje doen en donker bewaren. Dan blijft het zeker een maand goed. Na een maand kan je zelf kijken, ruiken en proeven of de smaak en structuur niet is veranderd. Dit soort pasta’s zullen niet snel bederven, maar kunnen wel wat droog worden. Nog een tip voor de chocoladepasta: bewaar het potje op z’n kop. Dit helpt het vet beter te verdelen, waardoor het lekker smeerbaar blijft. Als het wat droog wordt, voeg er dan een klein scheutje hazelnootolie aan toe en roer goed door.

Verse soepen kun je maximaal vier dagen in een gesloten bak of pan bewaren in de koelkast. Ook kun je soep gemakkelijk invriezen. Eet het dan binnen een maand op. Smoothies en sapjeskun je maximaal twee dagen in een afgesloten fles of beker bewaren in de koelkast, of maximaal twee weken in de vriezer. Vers blijft natuurlijk wel het allerlekkerst.

Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het soort oven waarin je bakt. Sommige ovens zijn krachtiger dan anderen.

Bij recepten zoals de ontbijtmuffins kan het mengsel zwaarder worden als je twee grote bananen hebt gebruikt, in plaats van kleintjes. Minder banaan toevoegen zal je deeg beter laten rijzen. Wat ook kan helpen is een extra ei toevoegen of met hetzelfde recept 6 muffins maken in plaats van 10.

Bij het amandel-pompoenbrood kan je de volgende keer twee theelepels wijnsteenbakpoeder gebruiken in plaats van één. En dit recept rijst het beste in een cake- of broodvorm van 15 cm, niet groter. Tip: kijk altijd na 30 minuten even hoe het brood eruit ziet. Als de bovenkant donker begint te worden, kun je het afdekken met aluminiumfolie en de laatste 15 minuten afgedekt afbakken.

Banaan is vanwege zijn smaak en structuur niet eenvoudig weg te laten. Je kunt banaan op verschillende manieren in recepten gebruiken en daarom is het van belang eerst te beoordelen wat de functie van banaan is in het gerecht. Een banaan wordt gebruikt als zoetmiddel, bindmiddel of voor een romige structuur.

Als je banaan wilt vervangen in smoothies kan je dit het beste doen met notenpasta. Neem dan ongeveer twee eetlepels notenpasta ter vervanging vanéén banaan. Notenpasta is minder zoet dan banaan, dus je kan eventueel een theelepel honing toevoegen om het zoeter te maken. Door banaan te vervangen door notenpasta wordt het volume van een smoothie wel kleiner, dus je kan eventueel extra (kokos)water, vers sap of plantaardige melk toevoegen.

In bakgerechten (muffins, brood) kun je banaan goed vervangen door (zelfgemaakte) appelmoes. Let op, appelmoes is natter dan bananenpuree dus wellicht wil je er iets minder van gebruiken en eventueel fijngehakte dadels aan toevoegen voor iets meer zoetkracht.

Noten zijn te vervangen door pitten en zaden, zoals pompoen- en zonnebloempitten of lijnzaad.

Als het beslag te droog of korrelig blijft, kan je een aantal eetlepels plantaardige melk of een theelepel kokosolie toevoegen en even goed roeren. Meestal helpt een scheutje amandel-, spelt- of rijstmelk al voldoende. Bekijk hier het recept.

Voor de kikkererwtensnack kan je kikkererwten uit pot gebruiken. Deze zijn al geweekt. Als je ongeweekte kikkererwten gebruikt, moeten ze nog drie tot vier uur weken. Je hoeft dan ook wat minder te gebruiken (ong. 150 g), omdat ze door het weken in gewicht toenemen.

Wijnsteenbakpoeder en zwarte moerbeien koop je bij natuurwinkels (zoals Ekoplaza). Je kan het ook op internet bestellen. Je kan moerbeien eventueel ook vervangen door ander gedroogd fruit, zoals gojibessen, cranberry’s, rozijnen, krenten of abrikozen.

Ik heb er bewust voor gekozen om bij mijn recepten geen nadruk te leggen op de exacte hoeveelheid koolhydraten en vetten etc., omdat daar anders teveel focus naar uitgaat. In mijn visie is het vooral belangrijk dat je gezond en puur eet en geniet van lekker, verantwoord eten.

Ik weiger calorieën bij recepten te zetten, ook al vragen jullie er soms naar. Calorieën scheppen een vals gevoel van controle, maar ze leren je niet gezond te eten. Evengoed kan je zogezegd de ‘juiste hoeveelheid’ calorieën binnen krijgen met alleen maar suiker en ongezond vet. Leer beter naar je lichaam luisteren: wanneer ben je verzadigd, waar heeft mijn lichaam behoefte aan. Voed je jezelf met gezonde, lekkere maaltijden, dan voel je vanzelf dat je je beter gaat voelen. Maar evengoed mag je ook eens naar je lichaam luisteren als het zin heeft in frietjes en een cocktail. Geniet er dan ook van, zonder schuldgevoel. Probeer de volgende dag de draad weer op te pakken.

Het is een hele klus, maar je kan eventueel de voedingswaarden per recept wel zelf berekenen via speciale websites voor voedingswaarden.

Een sapcentrifuge is speciaal gemaakt om perfect gefilterde sappen mee te maken. Je hoeft het fruit niet eerst te schillen, je kan een appel er bijvoorbeeld zo met klokhuis in doen.

Zelf zijn we fan van de slowjuicer. Ook daar kan het fruit gewoon met schil in, maar door de langzame en koude manier van persen blijven er meer voedingsstoffen en vitaminen behouden (een normale sapcentrifuge draait snel rond waarbij verhitting plaats vindt). Daarnaast heeft een slowjuicer ook meer sapopbrengst dan een sapcentrifuge.

Hier vind je meer informatie over verschillende soorten keukenmaterialen.

En more

Vind je je antwoord hier niet terug, browse gerust door de website voor nog meer tips en tricks. En je kan natuurlijk ook altijd een comment achterlaten op instagram: @powerfoodies of facebook Als wij daar niet meteen antwoorden, dan zijn er vaak andere powerfoodies die je graag verder helpen! Vind je echt niet wat je zoekt? Neem dan hier contact met ons op.

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

Dit simpele en lekkere pasta recept krijg jij binnenkort als je mijn kookboek nu pre-ordered want dan ben je aangemeld voor de “‘So Simple’ nieuwsbrief. You gonna love it! De link staat in de bio (en renskroes.com) 💫 Had ‘em op stories geplaatst en kreeg zoveel enthousiaste reacties dus you ask I deliver ;) - x- Rens ...

Ik streef meer naar SIMPEL. Simpeler eten, minder bezit, kwaliteit over kwantiteit, rust, naar binnen, structuur. Jij ook? En hoe ziet een simpel leven er volgens jou uit? 👇🏽💫 ...

Dank je wel voor jullie mooie berichten afgelopen week. Wat een hectische en emotionele tijd voor mij. Ik zette mijn boek So Simple op pre-order maar door de 350k bezoekers op renskroes.com crashte die, BAM (lesson learned!). Nu zijn we alles aan de achterkant aan het fixen en lanceren we 10 november. Ik zal het hier delen als het zover is, maar je kan op die dag, als je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief, ook een mailtje van mij verwachten.

Besides all that werd ook mijn kleine meisje zaterdag 1 jaar wat de laatste tijd ook veel met mij deed. Zo onwennig! Ik had behoefte om de geboorte van haar met jullie te delen. Voor vooral de mamas (to be). Ik voelde dat aan alles. Niet vanuit mijn perspectief, want ik zat natuurlijk helemaal in mijn eigen wereld. Ik wilde de ervaring laten opschrijven door iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt. Iemand die het met een hele andere kijk, een iets grotere afstand heeft mogen ervaren. Dank je wel @kassandra_schreuder voor je prachtige woorden. Ik hoop dat we velen hierdoor mogen inspireren. Het verhaal staat in mijn feed als je ‘em nog niet gelezen hebt.

We zijn nu met ons gezinnetje op reis en werk ik even niet op kantoor wat mij altijd zoveel inspiratie geeft. Even lekker uit mijn comfort zone ;) Misschien ooit een huis op wielen, met dan wel een moestuin? Hehe.

Lieverds, dank je wel voor de liefde die ik heb mogen ontvangen. Wat bestaan er toch mooie mensen op deze bol (of is ie plat? Hahaha). Dikke tút for yoouuu! Rens

Ik draag hier @golldjewelry natuurlijk. Check link in mijn bio. Love love love.
...

Ben jij team spicy of team slap? 🌶 🤣 Bij ons stond er altijd sambal op tafel. Vaak Badjak. En dat deed mijn papa meestal in de nasi of we mengden het in de mayo als dip voor bij de sperziebonen (like patatas) uit de tuin. Ik ben daarna altijd spicy blijven eten, liefst zo heet mogelijk, ook tijdens zwangerschap (ooooooh vandaar een spicy baby, haha) en nu eet ik Asjes aardappel sambal ook vaak als bijgerecht bij mijn rijst en gewokte groenten. Recept kan je op mijn website vinden. Loooove it. Misschien wel iets minder goed voor me pitta dosha vibes trouwens ;) ...

FOOD FACT: Supplementeer jij vitamine D3? En wist je dat Vitamine D & K elkaar nodig hebben in de opname? | Alles hangt met alles samen en dat geldt ook zeker voor de werking van (essentiële) nutriënten in het lichaam. Zo hebben vitamine D (wordt vooral aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan UVB-stralen van de zon, maar echter lang niet voldoende staling krijgen om D te maken) en vitamine K elkaar nodig om goed te functioneren want ze spelen (met name vitamine K2) beide namelijk een essentiële rol in de calciumstofwisseling. Maar vitamine K2-status (net als vitamine D) is bij vrijwel iedereen niet optimaal omdat onze voeding minder vitamine K2 bevat dan we nodig hebben voor het normaal functioneren van overige vitamine K-afhankelijke eiwitten.

Dus ook lekker aan de vitamine K2 zou ik zeggen ;) Vitamine K2 komt voornamelijk voor in vette dierlijke voeding ( yoghurt, kaas en kwark. zachte, blauwe en harde kaas en (lever)paté) maar ook in gefermenteerde voeding zoals nattō (gefermenteerde sojabonen, die ik ooit in Japan heb gegeten en heel vies vond), zuurkool en kimchi. Maar je kunt het ook supplementeren. Je hebt tegenwoordig D3 & K2 in één. Cheers!
...

De #Gucot APPELAZIJN CHALLENGE bestaat twee jaar. Oh, yea baby! En de positieve recensies vliegen mij elke keer weer om de oren. Zo blij dat we dit met z’n allen doen. Vooral nu, in deze tijd, moeten we ervoor zorgen dat we gezond bezig zijn. Doe je 1 oktober ook met ons (team @powerfoodies) mee?! Hands up ✋🏽

Waarom de challenge? 👇🏽
Hoewel deze per persoon verschillen en er helaas nog geen waterdicht wetenschappelijk onderzoek is om deze voordelen te bewijzen, zeggen de vele ervaringsverhalen en het enthousiasme binnen de Powerfoodies-community voor mij genoeg. Sinds we de #appelazijnchallenge in het leven geroepen hebben, worden we overladen met positieve ervaringen: minder bloating, mooiere huid, meer energie, betere stoelgang…

Recensies:
“Door de appelazijn is de beginnende psoriasis bij mijn partner weggegaan. Geen hormonale zalf meer nodig”

“Echt goed voor mijn darmen. Geen klachten meer en huid is ook rustiger”

“ Ik gebruik het met name om minder last te hebben van een opgeblazen buik/gevoel en merk na 2 weken verschil”

“minder bloated”

“Al die tijd geen blaasontsteking meer gehad waar ik altijd last van had”

Hoe werkt het nou ook alweer precies? Easy peasy!
🍎 1. Koop 2 flessen Gucot appelazijn via mijn webshop powerfoodies.com, link ook in bio.
🍎 2. Drink de hele maand, elke dag, een half uur voor je ontbijt (en eventueel avondeten voor de die hards) 350 ml lauwwarm water met 1 el Gucot Appelazijn.

Tips:
- Voor een sweet touch kun je 1 tl Gucot Bloesemhoning toevoegen en vergeet het niet te drinken met een duurzaam Powerfoodies-rietje. Dat beschermt je tandglazuur.
- Mocht een challenge-periode niet handig uitkomen, kun je de uitdaging natuurlijk altijd op een ander moment starten. En als het je bevalt, ga je na een maand gewoon lekker door ghehe!

Omdat de voordelen zo verschillend zijn per persoon, blijven we altijd benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze Powerfoodies. Deel je jouw journey via @powerfoodies en hieronder? Alle vragen mag je hier ook droppen!

Looooove, Rens #1oktoberappelazijnchallenge #appelazijnchallenge #gucot #gucotappelazijnchallenge
...

Ik schreef een aantal maanden een post over de maatschappij, hoe ik het vind veranderen. Ook vroeg ik jullie een paar weken geleden wat vrijheid voor jullie betekent. Net als jullie stel ik mij ook vragen over de huidige maatschappij. Waar gaan wij naartoe? Er wordt nu met man en macht verdeeldheid gezaaid. Gebaseerd op angst. En angst is nooit ‘the answer’. Liefde is. Dus laten we vooral met beide benen op de grond nadenken over wat er echt gaande is. Wat ik altijd al zeg m.b.t voeding: wees bewust van het voedsel dat je tot je neemt. Maar bewustzijn is meer dan dat. Daar draait het leven om, altijd weer. Laten we daar vooral op richten en zijn. We dragen allemaal bij aan een collectief bewustzijn. Laat je niet meeslepen in de lage trilling maar blijf in je kracht. Verbind en vecht in liefde, licht en vreugde. We hebben elkaar nodig. Let’s go! Liefs, Rens

📷: @liselorechevalier
...

Ik mis het wonen in New York soms. Ik voelde mij daar vrijer maar misschien is het gewoon een illusie, vrij zijn. Want zijn we eigenlijk wel zo vrij? Ik hoor graag hoe jij hier over denkt 👇🏽🌿

Picture @nickonken
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!