Elke dag deel ik recepten en geef ik informatie over de ingrediënten die ik daarin gebruik. Zoals je misschien wel weet heb ik een aantal favorites, die regelmatig terugkeren. Verse seizoensgroenten bijvoorbeeld én het is voor mij altijd belangrijk dat de voeding onbewerkt is. Dus zonder toevoegingen als kleurstoffen, geurstoffen, conserveermiddelen en zoetstoffen. Maar er is nog veel meer te vertellen over de powerproducten die ik zo graag in onze recepten gebruik. Daarom een overzicht van mijn favoriete powerfood!
Avocado
Avocado is rijk aan eiwitten en vetten. Daarnaast bevat het carotenoïden, selenium en zink. Het is ontzettend goed voor je ogen en je huid. Ook helpt avocado ontstekingen voorkomen en verminderen. Dat je er dik van wordt is echt een fabel! Avocado bevat gezonde vetten die je energie geven. De vrucht is heerlijk door smoothies, als topping, los in een salade of op een crunchy cracker met een beetje hummus.
Amaranth
Dit graan bevat ijzer, calcium, magnesium, vitamine B en E, fosfor en zink. Ook is het rijk aan plantaardige eiwitten. Het is goed voor de botten en spieren.
Appelazijn, troebel
Troebele appelazijn is een natuurproduct gemaakt van gefermenteerde appels en is heel veelzijdig! Appelazijn is meestal ongefilterd en ongepasteuriseerd. Ook is de appelazijn troebel en onbewerkt omdat er nog een kolonie azijnzuurbacteriën in zit, wat betekent dat de goede mineralen en vitaminen er nog in zitten. Heel gezond dus! Ik gebruik het in dressings, dips en zoete baksels – het maakt ze een stuk luchtiger als je het gebruikt in combinatie met baking soda! Ook drink ik appelazijn op de nuchtere maag in de ochtend met lauw water in plaats van citroensap, het werkt namelijk reinigend en is heel verfrissend. Azijn kan je trouwens ook gebruiken als schoonmaakmiddel. Best veelzijdig hè? Het mag dus zeker niet ontbreken in je keukenkastje.
Bijenpollen
Bijenpollen zijn gemaakt van het stuifmeel van bloemen, dat bijen met zich meedragen. Bijenpollen verbeteren het energieniveau, je concentratie en uithoudingsvermogen. Daarnaast stimuleren de pollen een stralende huid. Bijenpollen zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker vanwege de zoete, honingachtige smaak. Je kan de bijenpollen gebruiken in of over je ontbijt, door smoothies en op toetjes. Erg lekker in combinatie met cacao.
Basilicum
Dit heerlijke kruid bevat vitamine A en K, en mineralen als kalium, mangaan, koper en magnesium. Het is goed voor het gezichtsvermogen, tegen verkoudheid en misselijkheid. Dankzij het aanwezige ijzer is het plantje goed voor mensen die bloedarmoede willen voorkomen.
Bananen
Het is een mythe dat bananen de darmen verstoppen. Ze bevatten juist veel vezels en goede vetten. Dankzij de kalium zorgen bananen voor een goede vochtbalans. Ze leveren snel energie en helpen tegen een kater omdat er magnesium in zit. Een banaan bindt een gerecht en maakt het lekker romig.
Blauwe bessen
Er zijn weinig andere voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan dit kleine besje. Deze antioxidanten hebben een ontstekingsremmende en cholesterolverlagende werking. Daarnaast beschermen de antioxidanten het lichaam tegen verschillende ziekten. Dit heerlijke besje gebruik ik in ontbijtjes, sapjes, pannenkoekjes en cakes. Heerlijk en gezond!
Boerenkool
Boerenkool bevat een hoge concentratie heilzame voedingsstoffen. Grote hoeveelheden vitamine A, K en C en mangaan. De combinatie van deze vitamine is goed voor de botten, tanden, weerstand en het immuunsysteem. Boerenkool houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Het aanwezige ijzer is goed voor de lever, vitamine K helpt tegen ontstekingen. Ik maak er stamppotjes, smoothies en chips van.
Bieten
Een van mijn favoriete groenten! Bieten zijn voedzaam, zitten boordevol essentiële mineralen en vitaminen, ze houden de spijsvertering op gang, hebben een positief effect op de nieren en last but not least: ze reinigen en zuiveren het lichaam.
Boekweit
Als ik naar Friesland ga, zie ik de bloeiende boekweit soms zelfs bij mijn moeder in de tuin groeien. Boekweit is everywhere! Het is glutenvrij en een supergoeie bron van plantaardige eiwitten. Er bestaan acht belangrijke aminozuren en guess what… boekweit bevat ze allemaal! Mijn zus en ik kregen vroeger boekweit met stroop als toetje en het water loopt me nu alweer in de mond als ik eraan terugdenk. Tegenwoordig doe het meel door m’n bananencake en soms ontbijt ik met hele boekweit, maar wél nadat ik het een nachtje heb laten weken.
Cacao (rauw)
Cacao geeft je een pure energieboost en is daarmee een goede vervanger van koffie. Daarnaast is rauwe cacao een natuurlijke bron van magnesium, dat ons beschermt tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en botontkalking. Magnesium is goed voor de botten en tanden, het ontspant je spieren én bestrijdt stress. In cacao zit daarnaast een serotonine-achtig stofje waar je een goed humeur van krijgt. En bovendien is cacao bekend als afrodisiacum: het versterkt de zintuiglijke waarneming en kan zo het libido verhogen. Rauwe cacaopoeder kan je verwerken in smoothies, toetjes en zoete snacks en is lekker te combineren met kokosproducten of maca. De meeste natuurwinkels verkopen ook heerlijke chocoladerepen van rauwe cacao en cacao-nibs (gebroken cacaobonen) die je kan snacken, of gebruiken in toetjes of bij je ontbijt.
Chlorella
Chlorella is een algensoort die in Japan al jaren heel populair is door de hoge voedingswaarde en ontgiftende eigenschappen. Het helpt je lichaam zware metalen af te voeren, zoals kwik, lood, nikkel en aluminium. En daarnaast werkt het heel goed tegen vermoeidheid, bij een gezonde spijsvertering en door de grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels wordt je er sterker en gezonder van. Je kunt het in poedervorm kopen en toevoegen aan sapjes en smoothies of het slikken in de vorm van supplementen.
Citroen
Citroenen bevatten veel vitamine C en hebben een reinigend effect op de lever en daarmee ook op je huid. In de maag bevordert citroen de spijsvertering. Wij drinken elke ochtend een glas lauw water met vers citroensap. Een ontgiftend begin van de dag. Maar citroen kan je ook heel goed gebruiken in dressings, smoothies, sappen en bijvoorbeeld in dit heerlijke ontbijtrecept.
Camu camu
Camucamubessen komen uit het Amazonegebied. Camucamu’s zitten boordevol vitamine C. De bessen ondersteunen de hersenen, ogen, hart, lever, longen, huid en het immuunsysteem. Ze helpen infecties te weren en bevorderen sterke pezen en gewrichtsbanden. Als je je lichaam een échte vitamine C-boost wil geven, kan je een theelepel camucamupoeder in je sapje of smoothie mengen.
Chiazaad
Chiazaden hebben een extreem hoge voedingswaarde en geven snel een verzadigd gevoel. Ze zitten vol essentiële vetzuren, zoals omega-3, die heel belangrijk zijn voor het goed functioneren van je organen. En daarnaast zitten ze boordevol voedingsvezels en plantaardige eiwitten, waardoor ze een gezonde spijsvertering bevorderen en zeer geschikt zijn voor mensen die extra eiwitten nodig hebben (zoals sporters of vegetariërs en veganisten). Het zaad is ook een goede melkvervanger, want chia is rijk aan calcium en het mineraal borium. En borium versterkt weer de opname van calcium door je lichaam. Ik verwerk chiazaad in deze twee heerlijke ontbijtrecepten: chia-laagjespudding en chia pudding.
Courgette
Courgette is rijk aan foliumzuur, kalium, magnesium, vitamine A, B1 en C. Vanwege het foliumzuur is het een ideale groente voor vrouwen die zwanger willen worden of dat net zijn. Courgette bevat een gezonde huid, een gezonde spijsvertering, en ondersteunt het zenuwstelsel.
Dadels (Medjoul)
Ideaal om aan zoete gerechtjes toe te voegen of als snack. Medjoul dadels zijn lekker groot, het vruchtvlees is zacht en elke hap is honingzoet. Klik hier om op onze shop te kopen.
Gember
Gember werkt vochtafdrijvend en is koortswerend. Het helpt heel goed bij verkoudheid en hoest. Het bevat daarnaast veel magnesium en fosfor: goed voor de botten, spieren en de energiestofwisseling. Heerlijk als thee, door een sapje, maar je kan er bijvoorbeeld ook een healthy lemonade mee maken door het te combineren met wat citroen, water en agave.
Geelwortel (kurkuma)
Wij zijn gek op deze veelzijdige wortel! Geelwortel helpt griep te verminderen en wonden en acne te genezen. Het heeft een ontstekingsremmend effect en ontgift de lever. Schadelijke stoffen kunnen zo gemakkelijker het lichaam verlaten. Ook is geelwortel heel goed voor de spijsvertering en een prima remedie tegen maagzuur. Het kruid heeft ook een vetverbrandend effect en geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen. Het lichaam neemt geelwortel het beste op als je het combineert met zwarte peper. Een van onze absolute favorites is de Feel Good-drink met geelwortel.
Ghee
Naast kokosolie heb ik ook geklaarde boter in de koelkast staan. Je kunt het verhitten zonder dat er chemicaliën vrijkomen, omdat vaste melkbestanddelen, caseïne-en wei-eiwitten, zijn verwijderd. Het is hierdoor geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Zorg er wel voor dat je ghee van grasboter gebruikt.
Gojibessen
Tibetaanse monniken hebben ooit ontdekt dat ze zich beter voelden en meer energie kregen na het eten van gojibessen. Sindsdien worden de besjes regelmatig voorgeschreven binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Goji bessen hebben een friszure kersen-/cranberry-smaak. De besjes zijn bommetjes van vitamine B1, B2, B3, B6, C en E, mineralen en essentiële vetzuren. Ze staan bekend om het vertragen van het verouderingsproces en brengen de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in balans. In Azië maken mensen er vaak thee van, erg lekker! Ik eet de gedroogde besjes ook als tussendoortje of in een mix met wat ongezouten, gemengde noten. Ze doen het ook goed in smoothies of over je breakfast pancakes.
Hennepzaad
Hennepzaad bevat veel plantaardige eiwitten en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, ijzer, zink, koper, zwavel en borium. Het stimuleert de spieropbouw en het uithoudingsvermogen. Een goed alternatief voor dierlijke eiwitten voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs. Hennepzaden kun je verwerken in een salade, over je ontbijtje strooien of je kan er bijvoorbeeld hennepmelk van maken.
Haver (meel + vlokken)
Ik hou van de heerlijke neutrale smaak. Melk, broden, cakes, ontbijtjes: haver zorgt voor een zacht resultaat en extra vezels. Ik verkoop havermeel op mijn market. Klik hier om te kopen!
Inca bessen
Inca bessen zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vitamines A, B1, B2, B3 en C, calcium, ijzer en fosfor. Ze hebben een lekkere zoetzure smaak. Door het hoge gehalte aan eiwitten zijn ze perfect voor in een proteïne smoothie. Daarmee stimuleer je de spieropbouw en herstel je sneller na een intensieve training. Inca bessen zijn ook ontstekingsremmend, ze bieden weerstand tegen vrije radicalen en gaan zo het verouderingsproces tegen. Gemengd met wat ongezouten noten of ander gedroogd fruit zijn Incabessen een heerlijk tussendoortje. Ik verwerk ze ook in salades, toetjes, rauwe taarten en koekjes.
Kokosolie
Ik kies altijd voor ‘extra vierge’ kokosolie, omdat het niet overmatig geraffineerd of gebleekt is. De olie is goed voor je immuunsysteem en werkt bacteriën, schimmels en virussen tegen. Het bevordert bovendien de beheersing van je bloedsuikerspiegel. Kokosolie kan hoge temperaturen verdragen zonder haar voedingswaarde te verliezen of te oxideren.
Lijnzaad
Bevat veel vezels en dat goed voor de darmwerking. Ook zit er veel omega-3 en -6 in. Lijnzaad bevat daarnaast vitamine B1 en B2, calcium, magnesium en zink. Het is goed voor ogen, huid en hormoonhuishouding.
Lucuma
Lucuma bevat flinke hoeveelheden vitamine B, C en mineralen. Het vertraagt het verouderingsproces, stimuleert wondheling en versterkt het immuunsysteem. Lucuma is een heerlijke zoete vrucht, maar heeft een lage glycemische index waardoor het vaak gebruikt wordt als natuurlijke zoetstof. In Peru wordt de vrucht al eeuwen gebruikt als ingrediënt voor siroop, jam, ijs, chocolade en koekjes. Omdat lucumapoeder goed oplost, is het makkelijk te gebruiken in smoothies, shakes en toetjes. Verder kan je het als ingrediënt gebruiken voor eigenlijk alles dat je zoeter wilt maken. Een theelepeltje is meestal meer dan genoeg.
Maca
Maca werd al door de Inca’s gebruikt. Het heeft een harmoniserende werking op je lichaam, reguleert stofwisselingsprocessen en brengt je in balans. Maca geeft bijvoorbeeld energie wanneer je je niet echt fit voelt en het ontspant als je je angstig of gestrest voelt. Het heeft met name invloed op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hormoonspiegel. Daarnaast bevordert het een gezonde hormoonproductie, waardoor het libidoverhogend is en vruchtbaarheid kan verbeteren. Nice! Maca verwerk je in je voedingspatroon door af en toe een theelepeltje toe te voegen aan een smoothie of sap.
Matcha
Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder, het heeft een reinigende werking op je darmen en het bevat magnesium. Maar wat ik vooral heel fijn vindt is dat je er net zoals bij koffie geen energie pieken en dalen van krijgt. Maar dat de energieboost bij mij heel lang aanhoudt. Ik maak er regelmatig een lekkere matcha latte van.
Moerbeien
Deze gedroogde bessen bevatten vitamine A, B6, C, E en K, en de mineralen kalium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, zink, koper en fosfor. Ik gebruik het in smoothies, als ontbijt en als snack. Moerbeien hebben een positief effect op hart en bloedvaten.
Noten
Noten bevatten veel goede vetten, die helpen je cholesterol op peil te houden. Daarnaast bevatten ze ijzer, eiwitten, calcium en vitamine B. Ik gebruik in mijn recepten veel noten als walnoten, amandelen, hazelnoten en cashewnoten. Ik maak er zelfs pasta, room, melk, pasta of snackjes van.
Je kan zelf ook notenpasta maken als je een goede keukenmachine hebt maar als je de lekkerste notenpasta van de wereld wilt proeven dan zou ik een pot Gucot notenpasta bestellen!
Peulvruchten
De keuze is eindeloos! Linzen, sojabonen, zwarte bonen, bruine bonen, rode bonen, witte bonen, kikkererwten, erwten… Niet voor niets bevatten vleesvervangers meestal peulvruchten. Ze zijn allemaal rijk aan eiwit en passen daardoor prima binnen een gezond veganistisch of vegetarisch dieet.
Psylliumvezels
Deze vezels zijn afkomstig van de zaadjes van de Plantago ovata. Het geeft stevigheid en elasticiteit aan cakes, broden en taartjes. Perfect als je glutenvrij bakt.
Pompoen
Pompoen bevat veel vitamine A en bèta caroteen, en is daarom goed voor de huid en de ogen. De pitten van de pompoen zijn ook erg gezond omdat ze vitamine E, magnesium ene selenium bevatten. Van magnesium krijg je energie! Bovendien is pompoen rijk aan vezels en proteïne. Ik gebruik het vaak in een curry of risotto, als puree, maak er soep van of stop het in een ovenschotel.
Quinoa
Quinoa is glutenvrij en perfect voor vegetariërs en veganisten omdat er veel eiwitten in zitten. De combinatie van mineralen en vitaminen zorgt voor een energieboost voor je lichaam. Ik vind het een heerlijke basis voor veel gerechten. Ik eet het wel eens als ontbijt, maar mijn ultieme favoriet is mijn frisse quinoa salade.
Spirulina
Spirulina ondersteunt de reinigende functies van je lichaam. De algensoort kan giftige stoffen in het lichaam binden en ze helpen uit te scheiden. Het goedje is daarom zeer geschikt als je je lijf wilt ontgiften, bijvoorbeeld tijdens een detox. Spirulina is bovendien een bron van proteïnen. Het ondersteunt de groei en opbouw van spiermassa en boost je fysieke kracht. Ook stimuleert het een gave huid en sterk, gezond haar. Je energieniveau en uithoudingsvermogen nemen flink toe als je regelmatig spirulina in je voedingspatroon gebruikt. Het helpt je lichaam sneller te herstellen. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en versterkt het je weerstand. Spirulina is verkrijgbaar als poeder en tabletten. Ik gebruik meestal het poeder om te mixen in sapjes en smoothies.
Spinazie
Rauwe spinazie bevat veel chlorofyl en zorgt voor het ontgiften van de darmen. Chlorofyl vind je in diepgroene bladgroente zoals spinazie, peterselie en boerenkool. Het is heel goed voor de huid. Chlorofyl heeft een hoog ijzergehalte en dat helpt bij vermoeidheid en duizeligheid. Spinazie bevat ook veel foliumzuur en dat is goed voor de celbescherming. Ook zit er veel bètacaroteen in en dat is goed voor de ogen. Kortom, ontzettend gezond ;-)!
Tomaat
De tomaat barst van de vitaminen en mineralen. De vuurrode, sappige vrucht bevat vitamine A, B, C en K, maar ook magnesium, koper en kalium. Eigenlijk te veel om op te noemen. En wat ik heel bijzonder vind aan tomaat is dat als je het verhit, het stofje lycopeen vrijkomt. Die stof staat bekend als een krachtig antioxidant, die een belangrijke rol speelt in de remming van het verouderingsproces. Verder stimuleren tomaten de aanmaak van pro collageen, een eiwit dat goed is voor je huid. Je wordt er mooier en strakker van dus. Ik raad je aan om lekker vaak tomatenpuree en tomaten soep te eten. Zelfgemaakt natuurlijk he. Als je een moestuintje of dakterras hebt, kun je in de zomer ook heel goed tomaat in Nederland kweken. Hoe leuk! Bovendien spannend en leerzaam voor kindjes om zoiets te zien groeien. En wedden dat je een vers geplukte, knalrode tomaat die je met liefde zelf gekweekt hebt veel lekkerder vindt dan een waterige variant uit de supermarkt.
Zuiveringszout / Baking Soda
Je kunt dit zout (oftewel baking soda) voor alles gebruiken. Ik poets er mijn tanden mee, ik gebruik het als scrub en maak mijn huis ermee schoon. Bovendien gebruik ik het om baksels te laten rijzen. Gebruik zuiveringszout alleen als er een zuurhoudend ingrediënt in je gerecht zit. Klik hier om het te kopen!
Wortel
De wortel bevat heel veel vitamine B1, B2 en C. Deze combinatie van vitamines versnellen de heling van wondjes. Wortel versterkt het immuunsysteem en bevat beta-carotene wat goed is voor je ogen.
Zoete aardappel
Zoete aardappels bevatten een flinke dosis vitamine A, B6 en C, beta-carotene, ijzer, potassium en calcium. Vitamine A en beta-carotene zijn goed voor je huid. Samen met vitamine C bestrijden die de vrije radicalen, die huidveroudering veroorzaken.
Zout
Als ik het op de website heb over zout, bedoel ik Keltisch zeezout of Himalayazout. Himalayazout is een ongeraffineerd landzout afkomstig uit het Himalayagebergte. Keltisch zeezout is een product van zonlicht en zeewater. Beide zoutsoorten bevatten veel mineralen en spoorelementen.
Wat is jouw favoriete powerfood? Laat het me weten in de comments onder aan deze pagina. Ik ben benieuwd ;-)!
Liefs,
Rens