Je zal het niet geloven maar jaren geleden fermenteerden mijn ouders er op los. In het hok hadden ze potten met verschillende groentes en fruit staan en maakten daarbij hun eigen zuurdesembrood. Maar wacht even, wat is gefermenteerd eten?
Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (zoals schimmels, gisten en bacteriën) gebruikt worden voor het maken van een voedingsmiddel. Deze micro-organismen groeien door vocht en warmte. Je raadt het al: het gaat schimmelen/gisten. Dit noem je fermenteren. Deze schimmels, gisten of bacteriën zorgen ervoor dat er bepaalde stoffen worden omgezet. Resultaat: de smaak, geur of structuur van het product verandert compleet.
Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst Kombucha gemaakt (gefermenteerde thee). Dit had ik aardig onder de knie en was hier zelfs zó enthousiast over, dat ik het verkocht in het restaurant van een vriendin van mij. Hoewel het maken van Kombucha goed ging en mijn ouders veel hebben gefermenteerd, zag ik er gek genoeg altijd een beetje tegenop om groente te fermenteren. Misschien wel omdat ik niet precies wist hoe het moest. Maar mijn trip naar Japan heeft het roer omgegooid. Ik heb daar veel kimchi en tempé gegeten en raakte helemaal into gefermenteerde groenten, dus dacht ik ‘I’ll just give it a try’.
Dus op een zondag heb ik eens lekker de tijd genomen om te experimenteren met kolen, bieten en wortels. En ja hoor, na 3 dagen waren ze al omgetoverd tot een gezond bacterieel goedje. Dit klinkt misschien allemaal niet zo smakelijk, want schimmels zijn toch meestal iets dat je liever niet in je eten wilt hebben. Maar I’m telling you, als je eenmaal weet hóe gezond het is, weet ik zeker dat je naar de winkel rent om alles wat gefermenteerd is te kopen. Of beter nog, het zelf te maken!
Om maar even iets te noemen waar iedereen sowieso blij van wordt; gefermenteerde groenten houden je darmflora in balans!
Note: Gefermenteerde producten (producten met de bacteriën, schimmels en gisten die bij de fermentatie betrokken zijn) zijn veilig om te eten. Maar zoals bij alles geldt: overdaad schaadt. Eet gefermenteerde groenten net als alle andere soorten voeding, als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Gefermenteerde groenten zijn bij sommige aandoeningen minder geschikt.
That’s been said, ik hoop dat dit je inspiratie heeft gegeven om zelf lekker aan het fermenteren te slaan! So much fun!
FERMENTEREN
Benodigdheden (voor 1 pot, 500 ml, of een groter formaat)
– 500 ml weckpot of een Mason Jar (of wat er op lijkt)
– Mandoline
Ingrediënten
– 1 el Keltisch zeezout
– Je favoriete te fermenteren groente.
My favorite: rode bieten, wortel, paprika en rode/witte kool. Ik heb ongeveer 500 gr groente per pot gebruikt.
Bereiding (per pot. Ik maak meestal 3 potten tegelijkertijd)
1. Snijd de groente met de mandoline fijn.
2. Doe het in een grote kom.
3. Meng het Keltische zeezout door de groente. Proef of het geheel niet té zout wordt. Strooi geleidelijk naar smaak meer zout bij. Het zout onttrekt vocht uit de kool en zorgt ervoor dat het niet gaat schimmelen tijdens het fermentatieproces.
4. Laat alles een half uurtje staan.
5. Knijp na een half uurtje met je handen in de kool zodat het geheel nog meer vocht los laat.
6. Doe de kool in de pot en druk het geheel met een vijzel goed naar beneden tot alles onder eigen vocht staat. Het geheel zet nog uit tijdens het fermenteren, dus maak de potjes niet te vol.
7. Laat dan de potjes minstens 3 dagen op kamertemperatuur staan.
8. Ontlucht elke ochtend de pot door de deksel van de pot een klein beetje te openen. Na enkele dagen zullen er koolzuur belletjes ontstaan en komt het fermenteren op gang.
9. Na een week is het in principe klaar. Proef dagelijks een stukje kool totdat je het zuur genoeg vindt. Zet het dan in de koelkast. Je kunt de potten ook veel langer laten staan zodat er nóg meer smaak ontwikkelt.
10. Je kan de pot tot een half jaar in de koelkast bewaren. Nadat je een potje hebt aangebroken, kun je het nog voor maximaal 6 dagen in de koelkast bewaren
Binnenkort ga ik maar eens proberen te fermenteren met bonen, pepers en granen. Je kunt namelijk met vrijwel alle soorten voeding experimenteren, zo spannend en leuk.