Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

DIY: Fermenteren

DIY: Fermenteren

Blog thumbnail

Je zal het niet geloven maar jaren geleden fermenteerden mijn ouders er op los. In het hok hadden ze potten met verschillende groentes en fruit staan en maakten daarbij hun eigen zuurdesembrood. Maar wacht even, wat is gefermenteerd eten?

Rens Kroes | Fermenting

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen (zoals schimmels, gisten en bacteriën) gebruikt worden voor het maken van een voedingsmiddel. Deze micro-organismen groeien door vocht en warmte. Je raadt het al: het gaat schimmelen/gisten. Dit noem je fermenteren. Deze schimmels, gisten of bacteriën zorgen ervoor dat er bepaalde stoffen worden omgezet. Resultaat: de smaak, geur of structuur van het product verandert compleet.

Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst Kombucha gemaakt (gefermenteerde thee). Dit had ik aardig onder de knie en was hier zelfs zó enthousiast over, dat ik het verkocht in het restaurant van een vriendin van mij. Hoewel het maken van Kombucha goed ging en mijn ouders veel hebben gefermenteerd, zag ik er gek genoeg altijd een beetje tegenop om groente te fermenteren. Misschien wel omdat ik niet precies wist hoe het moest. Maar mijn trip naar Japan heeft het roer omgegooid. Ik heb daar veel kimchi en tempé gegeten en raakte helemaal into gefermenteerde groenten, dus dacht ik ‘I’ll just give it a try’.

Fermenting | Rens Kroes

Dus op een zondag heb ik eens lekker de tijd genomen om te experimenteren met kolen, bieten en wortels. En ja hoor, na 3 dagen waren ze al omgetoverd tot een gezond bacterieel goedje. Dit klinkt misschien allemaal niet zo smakelijk, want schimmels zijn toch meestal iets dat je liever niet in je eten wilt hebben. Maar I’m telling you, als je eenmaal weet hóe gezond het is, weet ik zeker dat je naar de winkel rent om alles wat gefermenteerd is te kopen. Of beter nog, het zelf te maken!

Om maar even iets te noemen waar iedereen sowieso blij van wordt; gefermenteerde groenten houden je darmflora in balans!

Note: Gefermenteerde producten (producten met de bacteriën, schimmels en gisten die bij de fermentatie betrokken zijn) zijn veilig om te eten. Maar zoals bij alles geldt: overdaad schaadt. Eet gefermenteerde groenten net als alle andere soorten voeding, als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Gefermenteerde groenten zijn bij sommige aandoeningen minder geschikt.

Thats been said, ik hoop dat dit je inspiratie heeft gegeven om zelf lekker aan het fermenteren te slaan! So much fun!

FERMENTEREN

Benodigdheden (voor 1 pot, 500 ml, of een groter formaat)
– 500 ml weckpot of een Mason Jar (of wat er op lijkt)
– Mandoline

Ingrediënten
– 1 el Keltisch zeezout
– Je favoriete te fermenteren groente.
My favorite: rode bieten, wortel, paprika en rode/witte kool. Ik heb ongeveer 500 gr groente per pot gebruikt.

Bereiding (per pot. Ik maak meestal 3 potten tegelijkertijd)
1. Snijd de groente met de mandoline fijn.  
2. Doe het in een grote kom.
3. Meng het Keltische zeezout door de groente. Proef of het geheel niet té zout wordt. Strooi geleidelijk naar smaak meer zout bij. Het zout onttrekt vocht uit de kool en zorgt ervoor dat het niet gaat schimmelen tijdens het fermentatieproces.
4. Laat alles een half uurtje staan.
5. Knijp na een half uurtje met je handen in de kool zodat het geheel nog meer vocht los laat.
6. Doe de kool in de pot en druk het geheel met een vijzel goed naar beneden tot alles onder eigen vocht staat. Het geheel zet nog uit tijdens het fermenteren, dus maak de potjes niet te vol.
7. Laat dan de potjes minstens 3 dagen op kamertemperatuur staan.
8. Ontlucht elke ochtend de pot door de deksel van de pot een klein beetje te openen. Na enkele dagen zullen er koolzuur belletjes ontstaan en komt het fermenteren op gang.
9. Na een week is het in principe klaar. Proef dagelijks een stukje kool totdat je het zuur genoeg vindt. Zet het dan in de koelkast. Je kunt de potten ook veel langer laten staan zodat er nóg meer smaak ontwikkelt.
10. Je kan de pot tot een half jaar in de koelkast bewaren. Nadat je een potje hebt aangebroken, kun je het nog voor maximaal 6 dagen in de koelkast bewaren

Binnenkort ga ik maar eens proberen te fermenteren met bonen, pepers en granen. Je kunt namelijk met vrijwel alle soorten voeding experimenteren, zo spannend en leuk. 

Rens Kroes | Fermenting

you may also like

Loading Facebook Comments ...

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

Omringd door kokospalmen, familie en zee, lopen wij blootsvoets, drinken we vers kokoswater, eten het lokale eten en hebben geen wifi dus zit af en toe op een hotspot. Heerlijk even! ☀️ ...

Gelukkig en vooral een gezond 2022! Ik heb de Gucot appelazijn natuurlijk in mijn koffer meegenomen naar Afrika en ga vanaf vandaag de hele maand weer lekker 1 el met ca. 300 ml voor ontbijt drinken met als goal om ontstekingen tegen te gaan en wat vocht te verliezen. En volgens mij ben ik niet de enige die meedoet aan de bestellingen te zien :)

Wat is jouw health doel die je wil bereiken deze maand met de challenge? 👇🏽

@powerfoodies
...

Lieve 2021, ik ga over jou schrijven en dit wordt een lekkere rauwe tekst zonder dat ik al te veel verbeter want daar heb ik helemaal geen tijd voor (;J) en daarnaast kan ik jou ook zo omschrijven; puur en raw! Want de ‘wannabe’ past niet meer. Ik ben wie ik ben. Bij mij zijn er dit jaar steeds meer laagjes afgepeld. Dankzij moederschap maar ook door deze tijd. Het voelt net alsof je mij, maar ook mensen om mij heen geholpen hebt om de deur nog wijder open te zetten. Een weg naar pure liefde. En dat je vele inzichten hebt kunnen geven zodat we tot de kern kunnen komen. Want aan alles voel ik dat dit is waar het leven om gaat. Je helemaal laten zien wie je bent. Om dat te kunnen doen moet je je trauma’s recht in de ogen durven kijken en het verwerken. En eerlijk naar jezelf kunnen zijn. En daardoor kan je mensen om je heen verliezen maar ook nieuwe voor in de plaats krijgen. En dat is wat er bij mij is gebeurd en nog steeds is. Ik ben er nog niet, want ik voel nog angst maar ik ben ver. En ik zal er aankomend jaar nog verder aan werken. Dank je wel voor deze intense tijd. Dank je wel voor de liefde, de boosheid die ik heb kunnen transformeren naar vergeving, de informatie die ik heb mogen ontvangen om verder te kunnen groeien… Wat een jaar. Je hebt mij verbaasd en onwijs veel gegeven. Up to the next. Liefs Rens

Waar ben jij dit jaar het meest dankbaar voor?👇🏽
...

We halen de bananen zo van de boom :) Wat een rijkdom 🇨🇮 ...

We go way back. En nu stond Moonsister @jettekevanlexmond opeens weer gezellig in mijn keuken om een lekker en gezond soepje te maken. Zo gelachen ook ;) Het filmpje kan je op de @moonsisters feed vinden. 🎄🥂 -x- ...

Je buikie is nu vast al vol en misschien zit je helemaal niet te wachten op deze post maar ik wil toch even deze feestelijke voedzame taart met jullie delen zodat je ‘em alvast op kan slaan voor de feestdagen. Nommm! De link van het recept vind je in mijn bio en de stories. -x- Sweet dreams. Rens ...

Ik heb nu al een jaar slaaptekort. En kan je eerlijk vertellen dat ik ontzettend moe ben. Voordat je nu een mening met mij deelt of gaat adviseren dat het beter is dat Maya in haar eigen bedje slaapt en dat ik borstvoeding moet afbouwen, wil ik eerst benadrukken dat ik aan alles voel dat dit het beste werkt voor mijn dochter. Maar dat betekent niet dat ik af en toe in huilen uitbarst of met kleine ogen naar mijn kantoor toe fiets. En ik weet dat dit tijdelijk is en die wallen voor een groot deel weer verdwijnen. Het is een fase! Het is nu even zwaar, maar weet dat het makkelijker gaat worden met de tijd. Dus in de time being beloon ik mijzelf met fijne dingen zodat ik weer wat oplaad, zoals met lekker eten en massages. Maar ook op mooie goede duurzame sieraden zoals @golldjewelry. Want we mama’s deserve that ;) We are GOLLD!

Ik draag hier de American Force necklace (met initalen van Sid en Maya) en mijn favoriete Papua Plate ring, check link in stories.

#golld #ambassadeur
...

KRUIDIGE RIJST met PADDENSTOELEN | De laatste dagen van de herfst zijn aangetreden. Niet mijn favoriete seizoen maar wat ik wel fijn vind is dat ik nu meer zin heb om het binnen gezellig te maken en veel te koken. Dat komt trouwens goed uit want voor mijn nieuwe kookboek So Simple wil ik begin mei 88 recepten hebben gemaakt, getest en uit hebben geschreven ; )  

Dit recept komt er niet in maar toen ik ’em maakte vond ik wel dat ie het verdiende om gedeeld te worden. Het recept is heerlijk en het zorgt ook voor een lekker extraatje. Paddenstoelen zitten namelijk vol fijne voedingsstoffen. Een leuk weetje is dat tijdens het bakken er alleen nog maar meer vrijkomen. En heb er mijn eigen bouillonpoeder in gedaan (die is back stock, link in bio en stories). Je kan natuurlijk ook een andere blend gebruiken. Maar het voordeel van de mijne is dat het geen gist bevat dus beter voor de gut.
Ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik. Enjoy! #renskroes
...

Met mijn handen in het haar, haha. Ja.
Als ik een kookboek maak dan wil ik het hele proces beleven en dus zoveel mogelijk met liefde zelf doen want ik ben van mening dat je dat voelt zodra je mijn boek in de handen hebt. Maar goed, nu komt wel mijn punt,
Ik heb op dit moment zoveel kookinspiratie maar recept uitschrijven vind ik het minst leuke werkje. Ik ben dan mevrouw stelt het uit met dat soort dingen, haha. Wat vind jij het minst leuk aan jouw “werk” en/of hobby?👇🏽
...

Dit simpele en lekkere pasta recept krijg jij binnenkort als je mijn kookboek nu pre-ordered want dan ben je aangemeld voor de “‘So Simple’ nieuwsbrief. You gonna love it! De link staat in de bio (en renskroes.com) 💫 Had ‘em op stories geplaatst en kreeg zoveel enthousiaste reacties dus you ask I deliver ;) - x- Rens ...

Ik streef meer naar SIMPEL. Simpeler eten, minder bezit, kwaliteit over kwantiteit, rust, naar binnen, structuur. Jij ook? En hoe ziet een simpel leven er volgens jou uit? 👇🏽💫 ...

Dank je wel voor jullie mooie berichten afgelopen week. Wat een hectische en emotionele tijd voor mij. Ik zette mijn boek So Simple op pre-order maar door de 350k bezoekers op renskroes.com crashte die, BAM (lesson learned!). Nu zijn we alles aan de achterkant aan het fixen en lanceren we 10 november. Ik zal het hier delen als het zover is, maar je kan op die dag, als je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief, ook een mailtje van mij verwachten.

Besides all that werd ook mijn kleine meisje zaterdag 1 jaar wat de laatste tijd ook veel met mij deed. Zo onwennig! Ik had behoefte om de geboorte van haar met jullie te delen. Voor vooral de mamas (to be). Ik voelde dat aan alles. Niet vanuit mijn perspectief, want ik zat natuurlijk helemaal in mijn eigen wereld. Ik wilde de ervaring laten opschrijven door iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt. Iemand die het met een hele andere kijk, een iets grotere afstand heeft mogen ervaren. Dank je wel @kassandra_schreuder voor je prachtige woorden. Ik hoop dat we velen hierdoor mogen inspireren. Het verhaal staat in mijn feed als je ‘em nog niet gelezen hebt.

We zijn nu met ons gezinnetje op reis en werk ik even niet op kantoor wat mij altijd zoveel inspiratie geeft. Even lekker uit mijn comfort zone ;) Misschien ooit een huis op wielen, met dan wel een moestuin? Hehe.

Lieverds, dank je wel voor de liefde die ik heb mogen ontvangen. Wat bestaan er toch mooie mensen op deze bol (of is ie plat? Hahaha). Dikke tút for yoouuu! Rens

Ik draag hier @golldjewelry natuurlijk. Check link in mijn bio. Love love love.
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!