Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Food Forward | Waarom?

Food Forward | Waarom?

Blog thumbnail

Liefde voor voeding & natuur
Fryslân; de provincie waar ik mijn hele jeugd met mijn ouders en zus in een landhuisje aan een zandweg heb gewoond, middenin de natuur. In de winter schaatsten we op houtjes en maakten we de mooiste wandelingen in de sneeuw, maar de meeste en fijnste herinneringen heb ik aan de lente en zomer in Fryslân. Aan de periode waarin mijn liefde voor de natuur is begonnen.

Het liefst liepen we op onze blote voeten op het gras, tussen de madeliefjes en het zachte mos. Onze tuin stond vol met bloeiende struiken, bloemen en planten waar altijd een hoop insecten op afkwamen. Het geluid van zoemende insecten voelt nog steeds als thuis. Kikkerdril haalden we uit de sloot en deden we in emmers met water. Vervolgens was het wachten geblazen totdat de kikkerdril uitkwam en zich ontpopte tot een emmer vol kikkervisjes. De grutto’s die op de kruidenrijke gebieden aan het broeden waren hoorden we in de verte en de kieviten legden in de natuurgebieden hun eerste ei. De tractor was dan nergens te bekennen, want de boer naast ons huis mocht in de broedperiode niet maaien.

Thuis werd gesproken over het waterpeil dat moest worden verhoogd, want dat zou beter zijn voor de biodiversiteit. Ook hadden we het toen al over het feit dat de boeren meer in moesten zetten op biologische bestrijding in plaats van chemische, omdat dat een negatief effect zou hebben op de flora & fauna. Ik leerde dus al heel vroeg dat we als mens samen moeten werken met de natuur.

En hier sta ik nu. Na vier Powerfood-kookboeken en een lifestyle boek over bewustwording en duurzaamheid blijf ik mij met liefde inzetten voor een duurzame wereld. Die liefde heb ik te danken aan mijn opa. Hij runde tot de jaren ‘70 een biologische boerderij en was van mening dat dit beter was voor de bodem, voor de dieren en voor de mens. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en zijn we heel succesvol in de productie van voedsel. De Nederlandse boeren zijn daarmee toonaangevend in de wereld, maar ook zien we dat het niet zo goed gaat met de biodiversiteit van Nederland en de rest van de wereld. We verspillen ontzettend veel voedsel en plastic is niet meer weg te denken uit ons leven. De vee-industrie is groot en dit heeft weer een enorme impact op de natuur en onze gezondheid. Hierdoor neemt de biodiversiteit af en raakt de bodem uitgeput…. Oftewel: we zitten in de achteruitversnelling, dus hoe kunnen wij ons in de toekomst op een duurzame manier blijven voeden? Mijn opa’s missie is niet voltooid, misschien is het nu echt tijd voor verandering? En kan ik hier een steentje aan bijdragen?

Partner Food Forward
Rabobank vroeg mij een aantal maanden geleden of ik partner wilde worden voor hun programma ‘Food Forward’; een door Rabobank geïnitieerde beweging om de komende jaren te versnellen in duurzame voedsel oplossingen met minder ecologische impact. Ze hebben de ambitie en middelen om samen met de producent en consument te kijken naar voedselproblemen, en willen door samen te werken met producenten en consumenten de verduurzaming versnellen.
Tringelingeling! Er gingen allemaal belletjes rinkelen. Met zo’n grote partner kan ik natuurlijk écht een verschil maken op het gebied van bewustwording. Tegelijkertijd vroeg ik mij af of het wel een goed idee zou zijn. Ik kreeg namelijk een paar dagen hiervoor een bericht van Greenpeace om een petitie te tekenen tegen de bank, omdat ze een ze een belangrijke rol spelen in de vee-industrie. Hmmm, dat gaat een beetje tegen mijn principes in.

Toch besloot ik het gesprek aan te gaan. En wat bleek? Rabobank wil heel graag verduurzamen. Ze willen onder meer de kwaliteit van landbouwgrond herstellen, voedselverspilling in de productieketen tegengaan en een stabiele voedselmarkt bevorderen. Met klanten en partners zoals het Wereld Natuur Fonds wordt gewerkt aan geïntegreerde landbouw, bosbouw en veeteelt. Ook willen ze door programma’s zoals Food Forward een beweging starten waarin ze samen met consumenten, hun klanten, ondernemers en partners van binnenuit opzoek gaan naar duurzame oplossingen, ideeën en innovaties. Met andere woorden: de voedselketen van binnenuit verduurzamen.

Ik draag daar als partner graag aan bij, dus heb ik ‘ja’ gezegd op de samenwerking. Het is een positieve vooruitgang dat de Rabobank stappen wil maken in de duurzame richting, een visie waar ik voor sta. En omdat ik geloof in samenwerken, denk ik dat het goed is om met elkaar in gesprek te gaan. Samenwerken aan het beantwoorden van voedselvraagstukken, zoals hoe gaan we de wereld, Nederland en de regio voorzien van voedsel op een duurzame manier? Hoe produceren we in de toekomst meer voedsel binnen de grenzen van de planeet? Het houdt ons allemaal bezig en het gaat ons ook allemaal aan. 

Events 
Food Forward organiseert vanaf april in verschillende regio’s Food Forward Tracks. Daar presenteren ze samen met agri-ondernemers, voedselexperts, consumenten en medewerkers van Rabobank de food issues en kansen aan de hand van de Rabo Regioscan. De Rabo Regioscan is een onderzoek dat de kansen en bedreigingen voor de regio weergeeft. Deze uitkomsten vormen de basis van de discussies tijdens de Food Forward Tracks. Klik hier voor meer informatie!

Mijn favoriete tips om te verduurzamen:
– Vega(n)
Het is inmiddels duidelijk dat veehouderij een grote impact heeft op het milieu. Misschien is 100 % vegan eten een (te) grote stap, maar als je het mij vraagt zijn we het aan de aarde verplicht om onze vleesconsumptie aanzienlijk minder vlees eten. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn!

– Happy New Season
We kunnen onze ecologische voetafdruk flink verkleinen door te kiezen voor seizoensgroenten die lokaal groeien. Hoe leuk is het om te koken met (vaak vergeten) oud-Hollandse groenten?

Recycling
Verpakkingsmateriaal is de grootste bron van afval op onze planeet. Denk aan plastic, papier en glas. Door afval goed te scheiden help je bij het recyclen van deze materialen en dat is weer beter voor onze planeet!


Q&A 
Ik heb hieronder wat vragen gemaakt en beantwoord. Misschien zit er wat tussen wat jij nog wilde weten. Zo niet, stel ze gerust ; )

Waarom wil jij samenwerken met Rabobank?
Het is mijn persoonlijke missie om iedereen zo verantwoord en duurzaam mogelijk te laten eten. Ik zou graag volgers/lezers inspireren hoe je andere keuzes kunt maken. Ik inspireer nu al een heleboel mensen maar als ik echt het verschil wil maken dan zal ik groter moeten denken. Rabobank heeft het wereldwijde netwerk, de middelen EN de ambitie om samen met producent en consument de voedseluitdagingen proberen op te lossen en te verduurzamen. En daar draag ik graag aan bij.

Rabobank doet toch heel veel slechte dingen wat betreft duurzaamheid? Vind je dat niet erg?
Rabobank heeft een duidelijk beleid en goede aanpak op duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Rabo laat nu zien dat zij hier concreet aan werken en met deze inspanning op termijn verandering te realiseren. De samenwerking is gericht op de visie voor de lange termijn, met concrete en haalbare stappen in het nu. En daar draag ik graag aan bij.

What’s in it for you? Waarom wil jij met Rabobank werken aan Food Forward?
Ik doe zelden tot nooit een commerciële samenwerking, maar ik geloof in de missie van Food Forward. Die past bij mij en daar wil ik me aan verbinden.

Wat is Food Forward precies?
Food Forward is een beweging die er voor zorgt dat we bouwen aan een wereld waarin we genoeg, gezond voedsel hebben voor iedereen. Met respect voor people, planet (incl. dieren) en profit. Hierdoor kunnen boeren hun productie toekomstbestendig maken en kan iedereen uiteindelijk verantwoord eten. Dit kunnen wij niet alleen en daarom doen we dit samen. Met de agrarische sector, overheid, organisatie en met de consument.

Wat houdt de partnerschap precies is? 
Samen met Rabobank onderzoek ik wat je zelf als consument kunt doen om duurzaam te eten en welke keuzes er zijn. Daarnaast vertel ik meer over de sector en de impact van ons eetgedrag op een meer duurzame de agrarische sector. Je ziet dit o.a. terug op mijn Instagram, Facebook en hier op mijn blog ; ) Daarnaast spreek ik tijdens de Food Forward Track in Fryslân.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/deltaplan-moet-insecten-en-vogels-redden-dit-keer-gaat-het-wel-werken~b56f4137/

you may also like

Loading Facebook Comments ...

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

Dit simpele en lekkere pasta recept krijg jij binnenkort als je mijn kookboek nu pre-ordered want dan ben je aangemeld voor de “‘So Simple’ nieuwsbrief. You gonna love it! De link staat in de bio (en renskroes.com) 💫 Had ‘em op stories geplaatst en kreeg zoveel enthousiaste reacties dus you ask I deliver ;) - x- Rens ...

Ik streef meer naar SIMPEL. Simpeler eten, minder bezit, kwaliteit over kwantiteit, rust, naar binnen, structuur. Jij ook? En hoe ziet een simpel leven er volgens jou uit? 👇🏽💫 ...

Dank je wel voor jullie mooie berichten afgelopen week. Wat een hectische en emotionele tijd voor mij. Ik zette mijn boek So Simple op pre-order maar door de 350k bezoekers op renskroes.com crashte die, BAM (lesson learned!). Nu zijn we alles aan de achterkant aan het fixen en lanceren we 10 november. Ik zal het hier delen als het zover is, maar je kan op die dag, als je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief, ook een mailtje van mij verwachten.

Besides all that werd ook mijn kleine meisje zaterdag 1 jaar wat de laatste tijd ook veel met mij deed. Zo onwennig! Ik had behoefte om de geboorte van haar met jullie te delen. Voor vooral de mamas (to be). Ik voelde dat aan alles. Niet vanuit mijn perspectief, want ik zat natuurlijk helemaal in mijn eigen wereld. Ik wilde de ervaring laten opschrijven door iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt. Iemand die het met een hele andere kijk, een iets grotere afstand heeft mogen ervaren. Dank je wel @kassandra_schreuder voor je prachtige woorden. Ik hoop dat we velen hierdoor mogen inspireren. Het verhaal staat in mijn feed als je ‘em nog niet gelezen hebt.

We zijn nu met ons gezinnetje op reis en werk ik even niet op kantoor wat mij altijd zoveel inspiratie geeft. Even lekker uit mijn comfort zone ;) Misschien ooit een huis op wielen, met dan wel een moestuin? Hehe.

Lieverds, dank je wel voor de liefde die ik heb mogen ontvangen. Wat bestaan er toch mooie mensen op deze bol (of is ie plat? Hahaha). Dikke tút for yoouuu! Rens

Ik draag hier @golldjewelry natuurlijk. Check link in mijn bio. Love love love.
...

Ben jij team spicy of team slap? 🌶 🤣 Bij ons stond er altijd sambal op tafel. Vaak Badjak. En dat deed mijn papa meestal in de nasi of we mengden het in de mayo als dip voor bij de sperziebonen (like patatas) uit de tuin. Ik ben daarna altijd spicy blijven eten, liefst zo heet mogelijk, ook tijdens zwangerschap (ooooooh vandaar een spicy baby, haha) en nu eet ik Asjes aardappel sambal ook vaak als bijgerecht bij mijn rijst en gewokte groenten. Recept kan je op mijn website vinden. Loooove it. Misschien wel iets minder goed voor me pitta dosha vibes trouwens ;) ...

FOOD FACT: Supplementeer jij vitamine D3? En wist je dat Vitamine D & K elkaar nodig hebben in de opname? | Alles hangt met alles samen en dat geldt ook zeker voor de werking van (essentiële) nutriënten in het lichaam. Zo hebben vitamine D (wordt vooral aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan UVB-stralen van de zon, maar echter lang niet voldoende staling krijgen om D te maken) en vitamine K elkaar nodig om goed te functioneren want ze spelen (met name vitamine K2) beide namelijk een essentiële rol in de calciumstofwisseling. Maar vitamine K2-status (net als vitamine D) is bij vrijwel iedereen niet optimaal omdat onze voeding minder vitamine K2 bevat dan we nodig hebben voor het normaal functioneren van overige vitamine K-afhankelijke eiwitten.

Dus ook lekker aan de vitamine K2 zou ik zeggen ;) Vitamine K2 komt voornamelijk voor in vette dierlijke voeding ( yoghurt, kaas en kwark. zachte, blauwe en harde kaas en (lever)paté) maar ook in gefermenteerde voeding zoals nattō (gefermenteerde sojabonen, die ik ooit in Japan heb gegeten en heel vies vond), zuurkool en kimchi. Maar je kunt het ook supplementeren. Je hebt tegenwoordig D3 & K2 in één. Cheers!
...

De #Gucot APPELAZIJN CHALLENGE bestaat twee jaar. Oh, yea baby! En de positieve recensies vliegen mij elke keer weer om de oren. Zo blij dat we dit met z’n allen doen. Vooral nu, in deze tijd, moeten we ervoor zorgen dat we gezond bezig zijn. Doe je 1 oktober ook met ons (team @powerfoodies) mee?! Hands up ✋🏽

Waarom de challenge? 👇🏽
Hoewel deze per persoon verschillen en er helaas nog geen waterdicht wetenschappelijk onderzoek is om deze voordelen te bewijzen, zeggen de vele ervaringsverhalen en het enthousiasme binnen de Powerfoodies-community voor mij genoeg. Sinds we de #appelazijnchallenge in het leven geroepen hebben, worden we overladen met positieve ervaringen: minder bloating, mooiere huid, meer energie, betere stoelgang…

Recensies:
“Door de appelazijn is de beginnende psoriasis bij mijn partner weggegaan. Geen hormonale zalf meer nodig”

“Echt goed voor mijn darmen. Geen klachten meer en huid is ook rustiger”

“ Ik gebruik het met name om minder last te hebben van een opgeblazen buik/gevoel en merk na 2 weken verschil”

“minder bloated”

“Al die tijd geen blaasontsteking meer gehad waar ik altijd last van had”

Hoe werkt het nou ook alweer precies? Easy peasy!
🍎 1. Koop 2 flessen Gucot appelazijn via mijn webshop powerfoodies.com, link ook in bio.
🍎 2. Drink de hele maand, elke dag, een half uur voor je ontbijt (en eventueel avondeten voor de die hards) 350 ml lauwwarm water met 1 el Gucot Appelazijn.

Tips:
- Voor een sweet touch kun je 1 tl Gucot Bloesemhoning toevoegen en vergeet het niet te drinken met een duurzaam Powerfoodies-rietje. Dat beschermt je tandglazuur.
- Mocht een challenge-periode niet handig uitkomen, kun je de uitdaging natuurlijk altijd op een ander moment starten. En als het je bevalt, ga je na een maand gewoon lekker door ghehe!

Omdat de voordelen zo verschillend zijn per persoon, blijven we altijd benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van onze Powerfoodies. Deel je jouw journey via @powerfoodies en hieronder? Alle vragen mag je hier ook droppen!

Looooove, Rens #1oktoberappelazijnchallenge #appelazijnchallenge #gucot #gucotappelazijnchallenge
...

Ik schreef een aantal maanden een post over de maatschappij, hoe ik het vind veranderen. Ook vroeg ik jullie een paar weken geleden wat vrijheid voor jullie betekent. Net als jullie stel ik mij ook vragen over de huidige maatschappij. Waar gaan wij naartoe? Er wordt nu met man en macht verdeeldheid gezaaid. Gebaseerd op angst. En angst is nooit ‘the answer’. Liefde is. Dus laten we vooral met beide benen op de grond nadenken over wat er echt gaande is. Wat ik altijd al zeg m.b.t voeding: wees bewust van het voedsel dat je tot je neemt. Maar bewustzijn is meer dan dat. Daar draait het leven om, altijd weer. Laten we daar vooral op richten en zijn. We dragen allemaal bij aan een collectief bewustzijn. Laat je niet meeslepen in de lage trilling maar blijf in je kracht. Verbind en vecht in liefde, licht en vreugde. We hebben elkaar nodig. Let’s go! Liefs, Rens

📷: @liselorechevalier
...

Ik mis het wonen in New York soms. Ik voelde mij daar vrijer maar misschien is het gewoon een illusie, vrij zijn. Want zijn we eigenlijk wel zo vrij? Ik hoor graag hoe jij hier over denkt 👇🏽🌿

Picture @nickonken
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!