Liefde voor voeding & natuur
Fryslân; de provincie waar ik mijn hele jeugd met mijn ouders en zus in een landhuisje aan een zandweg heb gewoond, middenin de natuur. In de winter schaatsten we op houtjes en maakten we de mooiste wandelingen in de sneeuw, maar de meeste en fijnste herinneringen heb ik aan de lente en zomer in Fryslân. Aan de periode waarin mijn liefde voor de natuur is begonnen.
Het liefst liepen we op onze blote voeten op het gras, tussen de madeliefjes en het zachte mos. Onze tuin stond vol met bloeiende struiken, bloemen en planten waar altijd een hoop insecten op afkwamen. Het geluid van zoemende insecten voelt nog steeds als thuis. Kikkerdril haalden we uit de sloot en deden we in emmers met water. Vervolgens was het wachten geblazen totdat de kikkerdril uitkwam en zich ontpopte tot een emmer vol kikkervisjes. De grutto’s die op de kruidenrijke gebieden aan het broeden waren hoorden we in de verte en de kieviten legden in de natuurgebieden hun eerste ei. De tractor was dan nergens te bekennen, want de boer naast ons huis mocht in de broedperiode niet maaien.
Thuis werd gesproken over het waterpeil dat moest worden verhoogd, want dat zou beter zijn voor de biodiversiteit. Ook hadden we het toen al over het feit dat de boeren meer in moesten zetten op biologische bestrijding in plaats van chemische, omdat dat een negatief effect zou hebben op de flora & fauna. Ik leerde dus al heel vroeg dat we als mens samen moeten werken met de natuur.
En hier sta ik nu. Na vier Powerfood-kookboeken en een lifestyle boek over bewustwording en duurzaamheid blijf ik mij met liefde inzetten voor een duurzame wereld. Die liefde heb ik te danken aan mijn opa. Hij runde tot de jaren ‘70 een biologische boerderij en was van mening dat dit beter was voor de bodem, voor de dieren en voor de mens. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en zijn we heel succesvol in de productie van voedsel. De Nederlandse boeren zijn daarmee toonaangevend in de wereld, maar ook zien we dat het niet zo goed gaat met de biodiversiteit van Nederland en de rest van de wereld. We verspillen ontzettend veel voedsel en plastic is niet meer weg te denken uit ons leven. De vee-industrie is groot en dit heeft weer een enorme impact op de natuur en onze gezondheid. Hierdoor neemt de biodiversiteit af en raakt de bodem uitgeput…. Oftewel: we zitten in de achteruitversnelling, dus hoe kunnen wij ons in de toekomst op een duurzame manier blijven voeden? Mijn opa’s missie is niet voltooid, misschien is het nu echt tijd voor verandering? En kan ik hier een steentje aan bijdragen?
Partner Food Forward
Rabobank vroeg mij een aantal maanden geleden of ik partner wilde worden voor hun programma ‘Food Forward’; een door Rabobank geïnitieerde beweging om de komende jaren te versnellen in duurzame voedsel oplossingen met minder ecologische impact. Ze hebben de ambitie en middelen om samen met de producent en consument te kijken naar voedselproblemen, en willen door samen te werken met producenten en consumenten de verduurzaming versnellen.
Tringelingeling! Er gingen allemaal belletjes rinkelen. Met zo’n grote partner kan ik natuurlijk écht een verschil maken op het gebied van bewustwording. Tegelijkertijd vroeg ik mij af of het wel een goed idee zou zijn. Ik kreeg namelijk een paar dagen hiervoor een bericht van Greenpeace om een petitie te tekenen tegen de bank, omdat ze een ze een belangrijke rol spelen in de vee-industrie. Hmmm, dat gaat een beetje tegen mijn principes in.
Toch besloot ik het gesprek aan te gaan. En wat bleek? Rabobank wil heel graag verduurzamen. Ze willen onder meer de kwaliteit van landbouwgrond herstellen, voedselverspilling in de productieketen tegengaan en een stabiele voedselmarkt bevorderen. Met klanten en partners zoals het Wereld Natuur Fonds wordt gewerkt aan geïntegreerde landbouw, bosbouw en veeteelt. Ook willen ze door programma’s zoals Food Forward een beweging starten waarin ze samen met consumenten, hun klanten, ondernemers en partners van binnenuit opzoek gaan naar duurzame oplossingen, ideeën en innovaties. Met andere woorden: de voedselketen van binnenuit verduurzamen.
Ik draag daar als partner graag aan bij, dus heb ik ‘ja’ gezegd op de samenwerking. Het is een positieve vooruitgang dat de Rabobank stappen wil maken in de duurzame richting, een visie waar ik voor sta. En omdat ik geloof in samenwerken, denk ik dat het goed is om met elkaar in gesprek te gaan. Samenwerken aan het beantwoorden van voedselvraagstukken, zoals hoe gaan we de wereld, Nederland en de regio voorzien van voedsel op een duurzame manier? Hoe produceren we in de toekomst meer voedsel binnen de grenzen van de planeet? Het houdt ons allemaal bezig en het gaat ons ook allemaal aan.
Events
Food Forward organiseert vanaf april in verschillende regio’s Food Forward Tracks. Daar presenteren ze samen met agri-ondernemers, voedselexperts, consumenten en medewerkers van Rabobank de food issues en kansen aan de hand van de Rabo Regioscan. De Rabo Regioscan is een onderzoek dat de kansen en bedreigingen voor de regio weergeeft. Deze uitkomsten vormen de basis van de discussies tijdens de Food Forward Tracks. Klik hier voor meer informatie!
Mijn favoriete tips om te verduurzamen:
– Vega(n)
Het is inmiddels duidelijk dat veehouderij een grote impact heeft op het milieu. Misschien is 100 % vegan eten een (te) grote stap, maar als je het mij vraagt zijn we het aan de aarde verplicht om onze vleesconsumptie aanzienlijk minder vlees eten. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn!
– Happy New Season
We kunnen onze ecologische voetafdruk flink verkleinen door te kiezen voor seizoensgroenten die lokaal groeien. Hoe leuk is het om te koken met (vaak vergeten) oud-Hollandse groenten?
– Recycling
Verpakkingsmateriaal is de grootste bron van afval op onze planeet. Denk aan plastic, papier en glas. Door afval goed te scheiden help je bij het recyclen van deze materialen en dat is weer beter voor onze planeet!
Q&A
Ik heb hieronder wat vragen gemaakt en beantwoord. Misschien zit er wat tussen wat jij nog wilde weten. Zo niet, stel ze gerust ; )
Waarom wil jij samenwerken met Rabobank?
Het is mijn persoonlijke missie om iedereen zo verantwoord en duurzaam mogelijk te laten eten. Ik zou graag volgers/lezers inspireren hoe je andere keuzes kunt maken. Ik inspireer nu al een heleboel mensen maar als ik echt het verschil wil maken dan zal ik groter moeten denken. Rabobank heeft het wereldwijde netwerk, de middelen EN de ambitie om samen met producent en consument de voedseluitdagingen proberen op te lossen en te verduurzamen. En daar draag ik graag aan bij.
Rabobank doet toch heel veel slechte dingen wat betreft duurzaamheid? Vind je dat niet erg?
Rabobank heeft een duidelijk beleid en goede aanpak op duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Rabo laat nu zien dat zij hier concreet aan werken en met deze inspanning op termijn verandering te realiseren. De samenwerking is gericht op de visie voor de lange termijn, met concrete en haalbare stappen in het nu. En daar draag ik graag aan bij.
What’s in it for you? Waarom wil jij met Rabobank werken aan Food Forward?
Ik doe zelden tot nooit een commerciële samenwerking, maar ik geloof in de missie van Food Forward. Die past bij mij en daar wil ik me aan verbinden.
Wat is Food Forward precies?
Food Forward is een beweging die er voor zorgt dat we bouwen aan een wereld waarin we genoeg, gezond voedsel hebben voor iedereen. Met respect voor people, planet (incl. dieren) en profit. Hierdoor kunnen boeren hun productie toekomstbestendig maken en kan iedereen uiteindelijk verantwoord eten. Dit kunnen wij niet alleen en daarom doen we dit samen. Met de agrarische sector, overheid, organisatie en met de consument.
Wat houdt de partnerschap precies is?
Samen met Rabobank onderzoek ik wat je zelf als consument kunt doen om duurzaam te eten en welke keuzes er zijn. Daarnaast vertel ik meer over de sector en de impact van ons eetgedrag op een meer duurzame de agrarische sector. Je ziet dit o.a. terug op mijn Instagram, Facebook en hier op mijn blog ; ) Daarnaast spreek ik tijdens de Food Forward Track in Fryslân.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/deltaplan-moet-insecten-en-vogels-redden-dit-keer-gaat-het-wel-werken~b56f4137/