Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Food Forward | Waarom?

Food Forward | Waarom?

Blog thumbnail

Liefde voor voeding & natuur
Fryslân; de provincie waar ik mijn hele jeugd met mijn ouders en zus in een landhuisje aan een zandweg heb gewoond, middenin de natuur. In de winter schaatsten we op houtjes en maakten we de mooiste wandelingen in de sneeuw, maar de meeste en fijnste herinneringen heb ik aan de lente en zomer in Fryslân. Aan de periode waarin mijn liefde voor de natuur is begonnen.

Het liefst liepen we op onze blote voeten op het gras, tussen de madeliefjes en het zachte mos. Onze tuin stond vol met bloeiende struiken, bloemen en planten waar altijd een hoop insecten op afkwamen. Het geluid van zoemende insecten voelt nog steeds als thuis. Kikkerdril haalden we uit de sloot en deden we in emmers met water. Vervolgens was het wachten geblazen totdat de kikkerdril uitkwam en zich ontpopte tot een emmer vol kikkervisjes. De grutto’s die op de kruidenrijke gebieden aan het broeden waren hoorden we in de verte en de kieviten legden in de natuurgebieden hun eerste ei. De tractor was dan nergens te bekennen, want de boer naast ons huis mocht in de broedperiode niet maaien.

Thuis werd gesproken over het waterpeil dat moest worden verhoogd, want dat zou beter zijn voor de biodiversiteit. Ook hadden we het toen al over het feit dat de boeren meer in moesten zetten op biologische bestrijding in plaats van chemische, omdat dat een negatief effect zou hebben op de flora & fauna. Ik leerde dus al heel vroeg dat we als mens samen moeten werken met de natuur.

En hier sta ik nu. Na vier Powerfood-kookboeken en een lifestyle boek over bewustwording en duurzaamheid blijf ik mij met liefde inzetten voor een duurzame wereld. Die liefde heb ik te danken aan mijn opa. Hij runde tot de jaren ‘70 een biologische boerderij en was van mening dat dit beter was voor de bodem, voor de dieren en voor de mens. Inmiddels zijn we 50 jaar verder en zijn we heel succesvol in de productie van voedsel. De Nederlandse boeren zijn daarmee toonaangevend in de wereld, maar ook zien we dat het niet zo goed gaat met de biodiversiteit van Nederland en de rest van de wereld. We verspillen ontzettend veel voedsel en plastic is niet meer weg te denken uit ons leven. De vee-industrie is groot en dit heeft weer een enorme impact op de natuur en onze gezondheid. Hierdoor neemt de biodiversiteit af en raakt de bodem uitgeput…. Oftewel: we zitten in de achteruitversnelling, dus hoe kunnen wij ons in de toekomst op een duurzame manier blijven voeden? Mijn opa’s missie is niet voltooid, misschien is het nu echt tijd voor verandering? En kan ik hier een steentje aan bijdragen?

Partner Food Forward
Rabobank vroeg mij een aantal maanden geleden of ik partner wilde worden voor hun programma ‘Food Forward’; een door Rabobank geïnitieerde beweging om de komende jaren te versnellen in duurzame voedsel oplossingen met minder ecologische impact. Ze hebben de ambitie en middelen om samen met de producent en consument te kijken naar voedselproblemen, en willen door samen te werken met producenten en consumenten de verduurzaming versnellen.
Tringelingeling! Er gingen allemaal belletjes rinkelen. Met zo’n grote partner kan ik natuurlijk écht een verschil maken op het gebied van bewustwording. Tegelijkertijd vroeg ik mij af of het wel een goed idee zou zijn. Ik kreeg namelijk een paar dagen hiervoor een bericht van Greenpeace om een petitie te tekenen tegen de bank, omdat ze een ze een belangrijke rol spelen in de vee-industrie. Hmmm, dat gaat een beetje tegen mijn principes in.

Toch besloot ik het gesprek aan te gaan. En wat bleek? Rabobank wil heel graag verduurzamen. Ze willen onder meer de kwaliteit van landbouwgrond herstellen, voedselverspilling in de productieketen tegengaan en een stabiele voedselmarkt bevorderen. Met klanten en partners zoals het Wereld Natuur Fonds wordt gewerkt aan geïntegreerde landbouw, bosbouw en veeteelt. Ook willen ze door programma’s zoals Food Forward een beweging starten waarin ze samen met consumenten, hun klanten, ondernemers en partners van binnenuit opzoek gaan naar duurzame oplossingen, ideeën en innovaties. Met andere woorden: de voedselketen van binnenuit verduurzamen.

Ik draag daar als partner graag aan bij, dus heb ik ‘ja’ gezegd op de samenwerking. Het is een positieve vooruitgang dat de Rabobank stappen wil maken in de duurzame richting, een visie waar ik voor sta. En omdat ik geloof in samenwerken, denk ik dat het goed is om met elkaar in gesprek te gaan. Samenwerken aan het beantwoorden van voedselvraagstukken, zoals hoe gaan we de wereld, Nederland en de regio voorzien van voedsel op een duurzame manier? Hoe produceren we in de toekomst meer voedsel binnen de grenzen van de planeet? Het houdt ons allemaal bezig en het gaat ons ook allemaal aan. 

Events 
Food Forward organiseert vanaf april in verschillende regio’s Food Forward Tracks. Daar presenteren ze samen met agri-ondernemers, voedselexperts, consumenten en medewerkers van Rabobank de food issues en kansen aan de hand van de Rabo Regioscan. De Rabo Regioscan is een onderzoek dat de kansen en bedreigingen voor de regio weergeeft. Deze uitkomsten vormen de basis van de discussies tijdens de Food Forward Tracks. Klik hier voor meer informatie!

Mijn favoriete tips om te verduurzamen:
– Vega(n)
Het is inmiddels duidelijk dat veehouderij een grote impact heeft op het milieu. Misschien is 100 % vegan eten een (te) grote stap, maar als je het mij vraagt zijn we het aan de aarde verplicht om onze vleesconsumptie aanzienlijk minder vlees eten. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn!

– Happy New Season
We kunnen onze ecologische voetafdruk flink verkleinen door te kiezen voor seizoensgroenten die lokaal groeien. Hoe leuk is het om te koken met (vaak vergeten) oud-Hollandse groenten?

Recycling
Verpakkingsmateriaal is de grootste bron van afval op onze planeet. Denk aan plastic, papier en glas. Door afval goed te scheiden help je bij het recyclen van deze materialen en dat is weer beter voor onze planeet!


Q&A 
Ik heb hieronder wat vragen gemaakt en beantwoord. Misschien zit er wat tussen wat jij nog wilde weten. Zo niet, stel ze gerust ; )

Waarom wil jij samenwerken met Rabobank?
Het is mijn persoonlijke missie om iedereen zo verantwoord en duurzaam mogelijk te laten eten. Ik zou graag volgers/lezers inspireren hoe je andere keuzes kunt maken. Ik inspireer nu al een heleboel mensen maar als ik echt het verschil wil maken dan zal ik groter moeten denken. Rabobank heeft het wereldwijde netwerk, de middelen EN de ambitie om samen met producent en consument de voedseluitdagingen proberen op te lossen en te verduurzamen. En daar draag ik graag aan bij.

Rabobank doet toch heel veel slechte dingen wat betreft duurzaamheid? Vind je dat niet erg?
Rabobank heeft een duidelijk beleid en goede aanpak op duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Rabo laat nu zien dat zij hier concreet aan werken en met deze inspanning op termijn verandering te realiseren. De samenwerking is gericht op de visie voor de lange termijn, met concrete en haalbare stappen in het nu. En daar draag ik graag aan bij.

What’s in it for you? Waarom wil jij met Rabobank werken aan Food Forward?
Ik doe zelden tot nooit een commerciële samenwerking, maar ik geloof in de missie van Food Forward. Die past bij mij en daar wil ik me aan verbinden.

Wat is Food Forward precies?
Food Forward is een beweging die er voor zorgt dat we bouwen aan een wereld waarin we genoeg, gezond voedsel hebben voor iedereen. Met respect voor people, planet (incl. dieren) en profit. Hierdoor kunnen boeren hun productie toekomstbestendig maken en kan iedereen uiteindelijk verantwoord eten. Dit kunnen wij niet alleen en daarom doen we dit samen. Met de agrarische sector, overheid, organisatie en met de consument.

Wat houdt de partnerschap precies is? 
Samen met Rabobank onderzoek ik wat je zelf als consument kunt doen om duurzaam te eten en welke keuzes er zijn. Daarnaast vertel ik meer over de sector en de impact van ons eetgedrag op een meer duurzame de agrarische sector. Je ziet dit o.a. terug op mijn Instagram, Facebook en hier op mijn blog ; ) Daarnaast spreek ik tijdens de Food Forward Track in Fryslân.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/deltaplan-moet-insecten-en-vogels-redden-dit-keer-gaat-het-wel-werken~b56f4137/

you may also like

Loading Facebook Comments ...

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

De frisse en mooiste citruscake staat nu op renskroes.com, link in bio! Mjammmmmm ;) ...

After rain comes sunshine & no rain, no flowers… 🌻👇🏽

Werd de laatste maand even in het diepe gegooid. Maar nu heb ik weer wat meer lucht. Net de laatste 2 recepten van de 88 van mijn kookboek ‘ So Simple’ naar mijn redacteur gestuurd. Wat een bevalling maar hey nu voelt het dat ik weer wat extra oxytocine heb aangemaakt. Het was het allemaal waard. Wohooooo! Nu weer extra ruimte voor schrijfwerk, ontspanning (ruimte voor creativiteit) en de market :)
Trouwens als je mijn boek aan wil schaffen dan zou ik sowieso tamari, ahornsiroop, bouillonpoeder (gistvrij) en kokosmelk in huis halen. Mijn favorites! (Info komt ook allemaal in boek, hfst 1)
Wat voor ingrediënten zijn jouw favs?

📷 @anne_timmer
...

Hierbij een lekkere crispy, gezond & makkelijke salade for tonight of wanneer je er maar zin in hebt. Wij maakten 'em vandaag met team @powerfoodies en we loved it ;) Happy prepping! En de hele video vind je op mijn tiktok account @renskroes -x- Rens

Ingrediënten
½ rode kool
200 g mais
200 g wortel
15 g koriander
2 bosuien
1 el sesamzaad

Ingrediënten dressing:
2 el mayonaise
1 el tamari
sap van een halve citroen of limoen
¼ tl gemalen zwarte peper

1. Snijd de rode kool in dunne plakken, rasp de wortel en snijd de bosui en koriander fijn.
2. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een grote kom, voeg alle groenten eraan toe en hussel dit door elkaar.
3. Strooi vervolgens de sesamzaadjes over de salade en serveer dit kleurrijke feestje in een grote kom!
4. Nog lekkerder met een lepeltje Gucot notenpasta, nommm!
...

Mijn focus was verantwoordelijkheid nemen en om zelfstandig te zijn (én dat ook te voelen). Mission accomplished en nog nooit zo verbonden gevoeld met deze twee mooie bijzondere vrouwen. ...

Hooi, even een berichtje van mij. Het is april, busy en het voelt alsof de tijd vliegt. Ik sta geen moment stil door mijn kleine dreumes die mij lekker wakker houdt. Ook sta ik uren voor kookboek ‘So Simple’ in de keuken omdat het einde in zicht is. En dan heb ik het nog niet eens over het runnen van de @powerfoodies shop ;) Drink non-stop matcha en het is even chaos maar in de goede zin. Het is een bijzondere tijd dus ik neem ook rust om het te verwerken want het gaat voorbij en ik weet zeker dat ik over een aantal jaren met heimwee terugkijk zoals dit moment die ik gister deelde op mijn stories:

“ Ik kreeg net opeens een huilbui. Ik keek naar mijn mooie, kleine, pure dreumesje die ‘jumpy jump’ riep en ingesmeerd en al op bed stond te springen. En daarna zei ze: “bobby”? Dat was namelijk het laatste onderdeel van ons avondritueel. Opeens kwam de gedachte dat deze tijd snel voorbij gaat. Een prachtige intensieve, waardevolle periode van dit gezonde mormeltje. Ik drukte haar stevig tegen mij aan en zei, “ja skat, do kreist de bobby”(borst). Ik gaf haar drinken en na een tijdje zei ze: “klear”. Ze deed mijn shirt naar beneden en ging slapen. We laten los
en we bouwen af als eenheid, iedere dag. En dan is nou net dat loslaten een aandachtspuntje voor mij. Dank je wel voor de trigger lieve MJ. Soms wil ik dat het allemaal stilstaat maar het enige wat ik kan doen is bewust genieten en je vertroetelen.”

Ik laat de emoties er zijn zodat ik de pieken goed op kan vangen en daardoor tot een grotere bewustzijnsgroei kom. Het is vaak heel bijzonder en af en toe pijnlijk maar ook zo fijn om golven te maken door mezelf te zijn, just like the moon ;) !

Stop jij je emoties weg? Of laat jij ze ook stromen? –x- Rens
...

Intuïtief eten. Ik ben opgegroeid in een “bewust” gezin, dus alles kwam ter sprake en er werden vragen gesteld. Zowel op mentaal, emotioneel, spiritueel én fysiek niveau. Dat bewustwordingsproces ben ik blijven aangaan en kon op een gegeven moment goed op mijn lichaam vertrouwen. Dat ging zeker met ups en downs en heb onder begeleiding van een trainer ook zeker wel wat voedingsschema’s opgesteld want dat hielp in de bewustwording. Ik ging nog schoner leven (key!) en werd meer helder van geest zodat ik makkelijker naar mijn interne signalen kon luisteren. Al vele jaren vertrouw ik nu o.a. op mijn interne honger- en verzadigingssignalen en dat mijn lichaam mij vertelt wanneer, wat en hoeveel ik moet eten (er zijn natuurlijk uitzonderingen, hehe). Net als een kind eigenlijk want we zijn er mee geboren maar die verdwijnt naar mijn mening zodra we in een systeem terechtkomen waar er te weinig op die bovenstaande niveaus wordt gefocust. Dit is de reden dat ik geen emotionele eter ben want ik pak de bron aan van de emotie. Door mijzelf b.v. de vraag te stellen: waarom heb ik zin in zoet? Hier zit meestal wat achter. Als je dat weet en je maakt de beslissing om het wel of niet te nemen, krijg je ook geen schuldgevoelens. En daardoor leef je vrijer en zonder kaders en beperkingen. Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten, verdiep je in de power of food, ga lekker bewegen, heb je lichaam lief en ga vooral lekker kokkerellen zodat je je nog bewuster wordt over het mooie van voeding. Jij kan dit! –x- Rens @powerfoodies ...

Morgen deel ik Maya’s favoriete happies met de ‘So Simple’ familie. Dus als je zin hebt in wat baby/peuterfood inspo, pre-order dan mijn boek alvast zodat je deze drie recepten morgen in je inbox hebt (en natuurlijk de andere aankomende nieuwsbrieven). De link om te bestellen vind je in mijn bio, stories of ga gelijk naar renskroes.com 🌻 x Rens ...

Sending love and light to all of you, x MJ & R 💫 ...

In welk hokje zou jij mij duwen als het gaat om wat ik eet? Vegan? Vega? Of klei? Hahahaha.
Ik eet waar mijn lichaam (echt, maar dan ook ECHT en dus niet easy way out zoals junkfood) naar vraagt en dat is meestal een vegetarische hap met veel groente en koolhydraten maar soms ook wel orgaanvlees (sporadisch), kippen(bouillon) en een friet met een klodder mayo (iets vaker hehe). Wat ik vooral niet eet is troep zoals (vega(n) burgers met 1000 ingrediënten, iets wat 100 jaar goed blijft, al die enummer shit en junk wat ik niet uit kan spreken. Heel simpel eigenlijk wel. Dus nee, geen vega, pescetariër, vegan whatever. Nee, geen hokkie. Ik voed mij met eten wat zoveel mogelijk dichtbij de natuur staat (dat kan namelijk een grote verandering teweeg brengen in hoe je denkt, eruit ziet en voelt, ja hoor echt :) Zullen we stoppen met elkaar te labelen? En proberen om buiten de kaders te denken? En dan ook minder te oordelen? Het is allemaal oké. One love! X #renskroes @powerfoodies
...

Bloemkoolsteak | Mjam, echt een makkelijk, gezond en fancy recept die je zo op tafel zet. ‘One of my faves’! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Sla de foto op zodat je ‘em binnenkort (of vanavond?) kan maken 👇🏽

Ingrediënten:
- 1 middelgrote bloemkool
- 1 el olijfolie, voor bakken
- 1 tl kerriepoeder
- Snuf keltisch zeezout
- 1/4 tl zwarte peper
- 2 handjes peterselie, fijngehakt

Dressing:
- 4 el Gucot Tahin
- 1 el citroensap
- 2 knoflookteentjes, geperst
- 75 ml water
- Snufje keltisch zeezout
- 1 tl ahornsiroop

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C
2. Snijd de bloemkool in plakken van ca. 2 cm dik en leg op een bakplaat met een bakpapiertje eronder.
3. Meng de olijfolie en kerriepoeder en verdeel het mengsel over de plakken bloemkool. Bestrooi met peper en zout.
4. Bak de bloemkool voor 25 à 30 minuten gaar in de oven en draai om op de helft.
5. Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
6. Leg de plakken bloemkool op een mooi bord, giet de dressing eroverheen en bestrooit met wat peterselie.
7. Enjoy! :)
...

We hadden een smoothie op de vroege vanochtend. 3 stengels bleekselderij, kwart romaine sla, handje bevroren mango, halve citroen, banaan en wat havermelk. Yea 💪🏽 We gaan zo een broodje met geitenkaas en omelet (+dadels, check recept @powerfoodies) maken. Jij?

Duurzaam rietje by @powerfoodies
...

Ik sta de laatste tijd constant ‘aan’ omdat het even niet anders kan. Zo is het nou eenmaal en het gaat wel weer een keer over maar voorlopig niet. Dat is toch wel de realiteit en het leven soms met een eigen onderneming. Je werkt door tot laat en je staat op en knalt! No excuses. Dat luie beestje in mij (hello stier!) wordt nu iedere keer wakker geschud en hierdoor is mijn leven nooit never ever saai! Zal ik waarschijnlijk wel naar mij toe hebben getrokken als je het van de ‘law of attraction’ oogpunt bekijkt. Misschien verlangde ik hier wel naar? Hahahaha.
Maar ik merk wel, hoe gek het ook klinkt, dat ik er over het algemeen rustig onder ben. Alsof ik in een film zit, haha. Wie heeft dit ook?

Hey maar anywayyyy, ook even een So Simple update. Het gaat lekker. Bijna iedere dag (soms 2-3 keer na fail!) maak ik een nieuw, simpel en gezond recept en daardoor zit ik nu al op de helft. Het is zo lekker allemaal en ik ben blij dat ik weer een prachtig kookboek mag maken. Het proces is echt magisch en ik geniet hier van. -x-
...

Golden Milk gemaakt met de Golden Spices Mix - 3 maal per week in de avond. Why? Het werkt ontstekingsremmend en het is een sterke antioxidant + antibacterieel 🦁 #foodforthought ...

De duurzame en gerecyclede sieraden van @golldjewelry hebben voor mij een emotionele waarde en ik draag ze voor het leven mede dankzij hun verhaal. Er gaat ook €10,- van de aankoop naar @solidaridadnl. Het is dus een prachtig cadeau om te geven, ook aan jezelf ;) ...

WAT ZIJN JOUW ULTIEME HEALTHBOOSTERS? 👇🏽 | Ik ben alweer twee weken in Nederland en gelijk aan de slag gegaan met koken voor ‘So Simple’. Heerlijk al die eenpansgerechten. Wha! (Nog minder dan 9 maanden jongens en dan heb je de 88 Powerfood recepten in je handen ;))

Ik voel 'em wel, die droge huid na vliegen en overgang tropisch weer naar grijs en koud. Dus ben mijn health weer even een extra boost aan het geven en ik dacht ik zet even op een rijtje.

Ik ben weer aan het oilpullen. Ik drink iedere ochtend een glas water met 1 el appelazijn, zorg ervoor dat ik alkalische eet (minder pasta, koffie, brood etc), maak zo vaak mogelijk een groen sapje, stretch en neem een koude douche iedere ochtend, slik vitamine D3 + K3, spirulina, vitamine C, weerstandssupplement en high vilality Rejuvenation. Ik slaap 8 uren (wel gebroken, hi Maya) en neem een golden milk met mijn eigen Gucot Golden Spices Mix 4 keer in de week. Dat is waar ik nu even op focus. Veranderd ook vaak weer. Volgende week ga ik bijvoorbeeld wat vaker sporten want dat is het laatste jaar er echt niet van gekomen.

Voor iedereen weer anders.
Wat is jouw gezondheidsbooster? 😂👇🏽

📷 @emmapeijnenburg
👗 @rensvdploeg
...

De cultuurverschillen zijn het meest uitdagend binnen ons gezin maar ook het meest verrijkend! (Kijk waar ik nu ben?;)) Door de relatie ben ik nog meer out of de box gaan denken en kan ik zoveel van al mijn programmeringen loslaten. Want wat is goed of fout? Dom of slim? Handig of onhandig? Bestaat dat? Wat is mijn projectie? En is wat mij is aangeleerd het beste? Of denk ik dat omdat het zo diep geworteld zit?

Door mijzelf dit soort vragen te stellen kan ik steeds beter met een open blik naar de wereld kijken en ga ik veel lichter door het leven. Mijn waarheid hoeft niet die van jou te zijn of andersom. Dus eigenlijk bestaat het niet. Als je het zo ziet, zit er geen of minder oordeel op en is het wat het is. Het zijn. Alleen maar liefde. Heerlijk! Ben er nog nog niet maar working on it ;)
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!