Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Healthy Holidays

Healthy Holidays

Blog thumbnail

Ah, we all love Chistmas. Heerlijke diners, veel feestjes, gezelligheid en samen zijn met familie en vrienden. Maar de vraag die wij altijd krijgen… Hoe behoud je nou je healthy powerfood lifestyle in deze drukke periode vol verleidingen?

Def_5097 2

Allereerst is het belangrijk om je bewust te blijven van wat je eet. Je mag in deze periode best wat minder streng zijn voor jezelf, want: it’s time to celebrate! Maar als je bewuste keuzes blijft maken, hoef je je gezonde lifestyle niet compleet te verliezen. Je wil je natuurlijk fit en happy voelen tijdens de feestdagen én daarna. Houd daarom bijvoorbeeld een 80/20 verhouding aan: 80% van wat je eet en drinkt, doe je gewoon volgens je healthy lifestyle en de overige 20% mag je helemaal zelf invullen met al het lekkers dat je normaal zou laten staan. Het allerbelangrijkst: voel je nooit schuldig! Geniet ervan als je een ongezonde, maar oh-zo goddelijke keuze maakt.

Kies je het liefst voor lekker, maar wél gezond? Probeer dan bijvoorbeeld een van deze receptjes: Chocolade Muffins, Sweet X-muffins, X-mas Cupcakes, of deze heerlijk zoete Winterdrink, Kerst Breakfastcake

Met deze 7 tips blijf je je tijdens de holidays fit en healthy voelen.

1. Powerontbijt
Begin de dag (zeker deze maand) met een voedzaam ontbijt. Maak bijvoorbeeld een groene sap of smoothie. Zo krijg je in ieder geval een lekkere healthy boost binnen, and that feels gooood! 

2. Snack Attack
Bereid op je vrije dag, voordat het feest begint, handige tussendoortjes voor. Zoals chocoballetjes of een bananenbrood, waar je steeds een sneetje van kunt pakken als je haast hebt of tussendoor trek krijgt en je liever niet wil vergrijpen aan kerstkransjes of snoep.

3. Overeating
Op het Japanse eiland Okinawa fluisteren ze voor elke maaltijd ‘hara hachi bu’, wat vrij vertaald ‘eet tot je 80 procent vol zit’ betekent. De bewoners van het Japanse eiland zijn beroemd geworden met deze methode en dat is niet voor niks. Zeker tijdens de feestdagen is de kans op overeating groot met al die heerlijke hapjes en kerstgerechten voor je neus. Als je door blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit, train je je maag om meer eten nodig te hebben. Eten tot je 80% vol zit is de gulden middenweg, waarbij je genoeg binnenkrijgt maar ervoor zorgt dat je jezelf niet volpropt

Hoe dan?
Eet rustig en neem niet té grote happen. Probeer bewust van elke hap te genieten! Ook kan je overeten voorkomen door vooraf of onderweg alvast een gezonde snack te nemen, zoals ongezouten ongebrande noten, een healthy bar of een appel. Zo voorkom je dat je met enorme trek aanschuift en je honger gaat stillen met ongezonde hapjes.

Gingerbread cookies Rens Kroes
Pictures by Liselore Chevalier

4. Work that ass
Onze work out-routine verslapt vaak tijdens de feestdagen. We hebben het druk, we zijn moe en hebben geen zin om naast alle diners en feestjes ook nog eens te gaan ploeteren in de gym. Onze tip: blijf wel bewegen! Als je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan deze dagen: kies voor een vorm van beweging waar je blij van wordt! Maak een lange wandeling in de buitenlucht met een vriendin die je lang niet hebt gezien, pak een springtouw en leef je uit, of ga lekker een stuk fietsen en maak er een uitje van. Beweging is niet alleen belangrijk om je fit te blijven voelen, maar je maakt ook endorfine aan waardoor je achteraf dat happy gevoel krijgt. Bovendien helpt endorfine je een beetje te ontstressen.

5. Sweet Dreams
Als je slaapt kan je lichaam zich opladen en herstellen. Zeker in deze drukke periode is het extra belangrijk om jezelf genoeg rust te geven en ’s nachts lekker bij te tanken. Daarnaast heeft een uitgerust lichaam minder cravings naar ongezonde snacks. Als je moe bent, produceert je lichaam meer van het hormoon ghlerine en minder van het hormoon leptine. Deze hormonale disbalans zorgt ervoor dat je meer wil eten en je je bovendien minder snel voldaan voelt na een maaltijd. Je lichaam gaat dan steeds op zoek naar een energy boost. Daarnaast wordt de behoefte aan suiker groter door slaaptekort.

6. Keep calm and drink!
En nee, daarmee bedoel ik geen extra glaasje champagne ; ) Voldoende water drinken (1,5 à 2 liter per dag) is altijd belangrijk, maar tijdens de feestdagen nog meer. Een tekort aan vocht kan door je lichaam worden omgezet in een gevoel van trek. Zorg dat je voor een kerstbrunch of -diner een groot glas water drinkt, zodat je zeker weet dat je hongerige gevoel niet wordt veroorzaakt door dorst. Ook de grotere hoeveelheden alcohol die we nuttigen tijdens de feestdagen zijn een belangrijke reden om je vochtgehalte extra goed in de gaten te houden. 

Naast voldoende water drinken is het heerlijk om je lichaam elke avond in te smeren met kokosolie. Kokos is een bron van verzadigde en onverzadigde vetten die het lichaam goed kan opnemen. Het hydrateert en herstelt de vochtbalans van je huid en je huid (en haar) worden er heerlijk zacht van. Ook krijgt je huid een boost aan vitamine E. Het is wat ons betreft de meest effectieve, voedende, pure bodylotion die er bestaat!

7. Relax a little
Het is het einde van het jaar. Je hebt hard gewerkt, zeker die laatste weken om alles voor de feestdagen goed af te ronden. Vervolgens begint er een soort race tegen de klok om cadeautjes in te slaan, diners voor te bereiden en de juiste outfits te scoren. Probeer in deze drukke periode ook voldoende rustmomentjes in te plannen. Verwen jezelf met een lekkere massage, plan een avondje in bad of op de bank met een goed boek, of plan een extra yogalesje. Wat je ook kiest; deze relaxmomentjes zorgen ervoor dat je meer geniet van de kerstdagen en feestavondjes. Zo kun je in het nieuwe jaar weer lekker knallen!

Happy Holidays to you all, enjoy it to the fullest!

Love, TEAM RK

you may also like

Loading Facebook Comments ...

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

Omringd door kokospalmen, familie en zee, lopen wij blootsvoets, drinken we vers kokoswater, eten het lokale eten en hebben we geen wifi. Heerlijk even! ☀️ ...

Gelukkig en vooral een gezond 2022! Ik heb de Gucot appelazijn natuurlijk in mijn koffer meegenomen naar Afrika en ga vanaf vandaag de hele maand weer lekker 1 el met ca. 300 ml voor ontbijt drinken met als goal om ontstekingen tegen te gaan en wat vocht te verliezen. En volgens mij ben ik niet de enige die meedoet aan de bestellingen te zien :)

Wat is jouw health doel die je wil bereiken deze maand met de challenge? 👇🏽

@powerfoodies
...

Lieve 2021, ik ga over jou schrijven en dit wordt een lekkere rauwe tekst zonder dat ik al te veel verbeter want daar heb ik helemaal geen tijd voor (;J) en daarnaast kan ik jou ook zo omschrijven; puur en raw! Want de ‘wannabe’ past niet meer. Ik ben wie ik ben. Bij mij zijn er dit jaar steeds meer laagjes afgepeld. Dankzij moederschap maar ook door deze tijd. Het voelt net alsof je mij, maar ook mensen om mij heen geholpen hebt om de deur nog wijder open te zetten. Een weg naar pure liefde. En dat je vele inzichten hebt kunnen geven zodat we tot de kern kunnen komen. Want aan alles voel ik dat dit is waar het leven om gaat. Je helemaal laten zien wie je bent. Om dat te kunnen doen moet je je trauma’s recht in de ogen durven kijken en het verwerken. En eerlijk naar jezelf kunnen zijn. En daardoor kan je mensen om je heen verliezen maar ook nieuwe voor in de plaats krijgen. En dat is wat er bij mij is gebeurd en nog steeds is. Ik ben er nog niet, want ik voel nog angst maar ik ben ver. En ik zal er aankomend jaar nog verder aan werken. Dank je wel voor deze intense tijd. Dank je wel voor de liefde, de boosheid die ik heb kunnen transformeren naar vergeving, de informatie die ik heb mogen ontvangen om verder te kunnen groeien… Wat een jaar. Je hebt mij verbaasd en onwijs veel gegeven. Up to the next. Liefs Rens

Waar ben jij dit jaar het meest dankbaar voor?👇🏽
...

We halen de bananen zo van de boom :) Wat een rijkdom 🇨🇮 ...

We go way back. En nu stond Moonsister @jettekevanlexmond opeens weer gezellig in mijn keuken om een lekker en gezond soepje te maken. Zo gelachen ook ;) Het filmpje kan je op de @moonsisters feed vinden. 🎄🥂 -x- ...

Je buikie is nu vast al vol en misschien zit je helemaal niet te wachten op deze post maar ik wil toch even deze feestelijke voedzame taart met jullie delen zodat je ‘em alvast op kan slaan voor de feestdagen. Nommm! De link van het recept vind je in mijn bio en de stories. -x- Sweet dreams. Rens ...

Ik heb nu al een jaar slaaptekort. En kan je eerlijk vertellen dat ik ontzettend moe ben. Voordat je nu een mening met mij deelt of gaat adviseren dat het beter is dat Maya in haar eigen bedje slaapt en dat ik borstvoeding moet afbouwen, wil ik eerst benadrukken dat ik aan alles voel dat dit het beste werkt voor mijn dochter. Maar dat betekent niet dat ik af en toe in huilen uitbarst of met kleine ogen naar mijn kantoor toe fiets. En ik weet dat dit tijdelijk is en die wallen voor een groot deel weer verdwijnen. Het is een fase! Het is nu even zwaar, maar weet dat het makkelijker gaat worden met de tijd. Dus in de time being beloon ik mijzelf met fijne dingen zodat ik weer wat oplaad, zoals met lekker eten en massages. Maar ook op mooie goede duurzame sieraden zoals @golldjewelry. Want we mama’s deserve that ;) We are GOLLD!

Ik draag hier de American Force necklace (met initalen van Sid en Maya) en mijn favoriete Papua Plate ring, check link in stories.

#golld #ambassadeur
...

KRUIDIGE RIJST met PADDENSTOELEN | De laatste dagen van de herfst zijn aangetreden. Niet mijn favoriete seizoen maar wat ik wel fijn vind is dat ik nu meer zin heb om het binnen gezellig te maken en veel te koken. Dat komt trouwens goed uit want voor mijn nieuwe kookboek So Simple wil ik begin mei 88 recepten hebben gemaakt, getest en uit hebben geschreven ; )  

Dit recept komt er niet in maar toen ik ’em maakte vond ik wel dat ie het verdiende om gedeeld te worden. Het recept is heerlijk en het zorgt ook voor een lekker extraatje. Paddenstoelen zitten namelijk vol fijne voedingsstoffen. Een leuk weetje is dat tijdens het bakken er alleen nog maar meer vrijkomen. En heb er mijn eigen bouillonpoeder in gedaan (die is back stock, link in bio en stories). Je kan natuurlijk ook een andere blend gebruiken. Maar het voordeel van de mijne is dat het geen gist bevat dus beter voor de gut.
Ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik. Enjoy! #renskroes
...

Met mijn handen in het haar, haha. Ja.
Als ik een kookboek maak dan wil ik het hele proces beleven en dus zoveel mogelijk met liefde zelf doen want ik ben van mening dat je dat voelt zodra je mijn boek in de handen hebt. Maar goed, nu komt wel mijn punt,
Ik heb op dit moment zoveel kookinspiratie maar recept uitschrijven vind ik het minst leuke werkje. Ik ben dan mevrouw stelt het uit met dat soort dingen, haha. Wat vind jij het minst leuk aan jouw “werk” en/of hobby?👇🏽
...

Dit simpele en lekkere pasta recept krijg jij binnenkort als je mijn kookboek nu pre-ordered want dan ben je aangemeld voor de “‘So Simple’ nieuwsbrief. You gonna love it! De link staat in de bio (en renskroes.com) 💫 Had ‘em op stories geplaatst en kreeg zoveel enthousiaste reacties dus you ask I deliver ;) - x- Rens ...

Ik streef meer naar SIMPEL. Simpeler eten, minder bezit, kwaliteit over kwantiteit, rust, naar binnen, structuur. Jij ook? En hoe ziet een simpel leven er volgens jou uit? 👇🏽💫 ...

Dank je wel voor jullie mooie berichten afgelopen week. Wat een hectische en emotionele tijd voor mij. Ik zette mijn boek So Simple op pre-order maar door de 350k bezoekers op renskroes.com crashte die, BAM (lesson learned!). Nu zijn we alles aan de achterkant aan het fixen en lanceren we 10 november. Ik zal het hier delen als het zover is, maar je kan op die dag, als je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief, ook een mailtje van mij verwachten.

Besides all that werd ook mijn kleine meisje zaterdag 1 jaar wat de laatste tijd ook veel met mij deed. Zo onwennig! Ik had behoefte om de geboorte van haar met jullie te delen. Voor vooral de mamas (to be). Ik voelde dat aan alles. Niet vanuit mijn perspectief, want ik zat natuurlijk helemaal in mijn eigen wereld. Ik wilde de ervaring laten opschrijven door iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt. Iemand die het met een hele andere kijk, een iets grotere afstand heeft mogen ervaren. Dank je wel @kassandra_schreuder voor je prachtige woorden. Ik hoop dat we velen hierdoor mogen inspireren. Het verhaal staat in mijn feed als je ‘em nog niet gelezen hebt.

We zijn nu met ons gezinnetje op reis en werk ik even niet op kantoor wat mij altijd zoveel inspiratie geeft. Even lekker uit mijn comfort zone ;) Misschien ooit een huis op wielen, met dan wel een moestuin? Hehe.

Lieverds, dank je wel voor de liefde die ik heb mogen ontvangen. Wat bestaan er toch mooie mensen op deze bol (of is ie plat? Hahaha). Dikke tút for yoouuu! Rens

Ik draag hier @golldjewelry natuurlijk. Check link in mijn bio. Love love love.
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!