Druk op Enter om te zoeken of Esc om te sluiten
Blog thumbnail

Kringlooplandbouw 

Kringlooplandbouw 

Blog thumbnail

Van jongs af aan ben ik me ervan bewust dat planten en bloemen een voorkeur hebben voor bepaalde grondsoorten zoals klei, zandgrond, veen en löss. Elke plant, boom, struik, bloem, you name it, groeit beter op de ene grond dan op de andere. Omdat onze tuin in Fryslân uit zandgrond bestaat, hadden wij bijvoorbeeld nooit kleiaardappelen. En in het zuiden van het land verbouwen we de beste asperges. Best interessant! Ook leerde ik als kind al snel hoe belangrijk de kwaliteit van de bodem is. Elk seizoen was er weer een ander gedeelte van de tuin dat we niet gebruikten, zodat het de tijd kreeg om te herstellen. We deden aan wisselteelt, omdat we van mening zijn dat de aarde anders uitgeput raakt. Zo plantten we altijd klaver, phacelia en bernagie, wat het organische stofgehalte in de bodem en het stikstofgehalte verhogen, en gebruikten we oude paardenstront (ieeeuw!) wat allemaal ten goede komt aan de groei van andere planten en bloemen. Ik was mij er dus al vroeg van bewust hoeveel werk het is om de grond goed bruikbaar te houden.


Emma Peijnenburg

Sinds ik in april partner ben geworden van Rabobanks programma Food Forward , waarmee ze investeren in duurzame voedseloplossingen met minder ecologische impact, ben ik mij nog meer gaan verdiepen in landbouw en dan met name kringlooplandbouw. Wat is dat? Bij kringlooplandbouw wordt de productie geoptimaliseerd met:

  • Produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen met een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.
  • Een goed inkomen. Dat is essentieel, vooral om zo te kunnen blijven innoveren en de bedrijven gezond te houden.
  • Zo selectief mogelijk gebruik van externe grondstoffen
  • Respect voor natuurlijke systemen

Sounds good to me! Maar waarom zijn we daar niet eerder mee begonnen? Na de Tweede Wereldoorlog zijn we heel intensief gaan verbouwen tegen een zo laag mogelijke prijs. Iedereen had genoeg voedsel, maar onze efficiënte productie methoden bleken een effect op de natuur, mens en dier te hebben (mijn opa riep dit al in de jaren ’50). Op deze manier houden we het (logisch) niet vol, en om weer een gezond systeem te creëren denk ik dat we terug moeten naar de basis – de juiste biodiversiteit. Kringlooplandbouw kan hierbij helpen. Superfijn!

Naast het zorgen voor de juiste bodem en voorkomen dat we organische stoffen uitputten, hebben boeren een onwijs belangrijke rol in het produceren op een wijze die eer doet aan de leefomgeving en zorgt voor een reëel inkomen. En ja, daar kunnen wij als consument ook een handje bij helpen!

Consument zoekt boer
Door het gebrek aan connectie tussen consument en boer is helpen toch iets lastiger dan gedacht. We staan te weinig stil bij waar ons eten vandaan komt, hoe goed de kwaliteit ervan is en dat we überhaupt nog elke dag voedsel hebben. Daartegenover vragen wij als maatschappij boeren steeds meer aandacht te besteden aan dierenwelzijn, biodiversiteit en kringlooplandbouw én willen we als consument vaak alsnog voedsel voor een zo laag mogelijke prijs. Dit zorgt voor ontzettend veel druk bij de boeren en is niet realistisch.

Hoe we dit kunnen veranderen? Ik denk dat het een goed idee is als we meer leren over hoe het eten op ons bord komt. Je kunt natuurlijk video’s bekijken (en nee, niet alleen Boer zoekt Vrouw! ;)), je eigen plantjes verbouwen (zo kom je er vanzelf achter hoeveel werk het is) en meer koken met verse ingrediënten, maar je kunt ook eens naar een boerderij bij jou in de buurt gaan en met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt. Door die connectie aan te gaan, gaan we voedsel vanzelf meer waarderen. Misschien gaan we er zelfs wel meer voor willen betalen!

Het creëren van deze kringloop is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar doordat we ons bewust worden van dit proces en ermee aan de slag gaan, kunnen we naar mijn mening de uitgangspositie (een goed verdienmodel voor boeren, kwalitatieve middelen en het op peil houden van de biodiversiteit) bereiken.

Rens

https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/
https://lami.nl
https://youtu.be/bPqLiYKzYMg
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/06/17/omslag-naar-duurzame-en-sterke-landbouw-definitief-ingezet

you may also like

Loading Facebook Comments ...

“De advisering van Rens Kroes is uitdrukkelijk niet bedoeld als reguliere medische behandeling of de vervanging daarvan door je huisarts of medisch specialist, noch als behandeling of de vervanging daarvan door een diëtist. De adviezen van Rens Kroes bevatten uitsluitend algemene handvatten voor een beter en gelukkiger leefpatroon. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten word je dringend aangeraden direct contact op te nemen met de behandelend (huis-)arts of medisch specialist. Lees voor informatie de disclaimer

Gelukkig en vooral een gezond 2022! Ik heb de Gucot appelazijn natuurlijk in mijn koffer meegenomen naar Afrika en ga vanaf vandaag de hele maand weer lekker 1 el met ca. 300 ml voor ontbijt drinken met als goal om ontstekingen tegen te gaan en wat vocht te verliezen. En volgens mij ben ik niet de enige die meedoet aan de bestellingen te zien :)

Wat is jouw health doel die je wil bereiken deze maand met de challenge? 👇🏽

@powerfoodies
...

Lieve 2021, ik ga over jou schrijven en dit wordt een lekkere rauwe tekst zonder dat ik al te veel verbeter want daar heb ik helemaal geen tijd voor (;J) en daarnaast kan ik jou ook zo omschrijven; puur en raw! Want de ‘wannabe’ past niet meer. Ik ben wie ik ben. Bij mij zijn er dit jaar steeds meer laagjes afgepeld. Dankzij moederschap maar ook door deze tijd. Het voelt net alsof je mij, maar ook mensen om mij heen geholpen hebt om de deur nog wijder open te zetten. Een weg naar pure liefde. En dat je vele inzichten hebt kunnen geven zodat we tot de kern kunnen komen. Want aan alles voel ik dat dit is waar het leven om gaat. Je helemaal laten zien wie je bent. Om dat te kunnen doen moet je je trauma’s recht in de ogen durven kijken en het verwerken. En eerlijk naar jezelf kunnen zijn. En daardoor kan je mensen om je heen verliezen maar ook nieuwe voor in de plaats krijgen. En dat is wat er bij mij is gebeurd en nog steeds is. Ik ben er nog niet, want ik voel nog angst maar ik ben ver. En ik zal er aankomend jaar nog verder aan werken. Dank je wel voor deze intense tijd. Dank je wel voor de liefde, de boosheid die ik heb kunnen transformeren naar vergeving, de informatie die ik heb mogen ontvangen om verder te kunnen groeien… Wat een jaar. Je hebt mij verbaasd en onwijs veel gegeven. Up to the next. Liefs Rens

Waar ben jij dit jaar het meest dankbaar voor?👇🏽
...

We halen de bananen zo van de boom :) Wat een rijkdom 🇨🇮 ...

We go way back. En nu stond Moonsister @jettekevanlexmond opeens weer gezellig in mijn keuken om een lekker en gezond soepje te maken. Zo gelachen ook ;) Het filmpje kan je op de @moonsisters feed vinden. 🎄🥂 -x- ...

Je buikie is nu vast al vol en misschien zit je helemaal niet te wachten op deze post maar ik wil toch even deze feestelijke voedzame taart met jullie delen zodat je ‘em alvast op kan slaan voor de feestdagen. Nommm! De link van het recept vind je in mijn bio en de stories. -x- Sweet dreams. Rens ...

Ik heb nu al een jaar slaaptekort. En kan je eerlijk vertellen dat ik ontzettend moe ben. Voordat je nu een mening met mij deelt of gaat adviseren dat het beter is dat Maya in haar eigen bedje slaapt en dat ik borstvoeding moet afbouwen, wil ik eerst benadrukken dat ik aan alles voel dat dit het beste werkt voor mijn dochter. Maar dat betekent niet dat ik af en toe in huilen uitbarst of met kleine ogen naar mijn kantoor toe fiets. En ik weet dat dit tijdelijk is en die wallen voor een groot deel weer verdwijnen. Het is een fase! Het is nu even zwaar, maar weet dat het makkelijker gaat worden met de tijd. Dus in de time being beloon ik mijzelf met fijne dingen zodat ik weer wat oplaad, zoals met lekker eten en massages. Maar ook op mooie goede duurzame sieraden zoals @golldjewelry. Want we mama’s deserve that ;) We are GOLLD!

Ik draag hier de American Force necklace (met initalen van Sid en Maya) en mijn favoriete Papua Plate ring, check link in stories.

#golld #ambassadeur
...

KRUIDIGE RIJST met PADDENSTOELEN | De laatste dagen van de herfst zijn aangetreden. Niet mijn favoriete seizoen maar wat ik wel fijn vind is dat ik nu meer zin heb om het binnen gezellig te maken en veel te koken. Dat komt trouwens goed uit want voor mijn nieuwe kookboek So Simple wil ik begin mei 88 recepten hebben gemaakt, getest en uit hebben geschreven ; )  

Dit recept komt er niet in maar toen ik ’em maakte vond ik wel dat ie het verdiende om gedeeld te worden. Het recept is heerlijk en het zorgt ook voor een lekker extraatje. Paddenstoelen zitten namelijk vol fijne voedingsstoffen. Een leuk weetje is dat tijdens het bakken er alleen nog maar meer vrijkomen. En heb er mijn eigen bouillonpoeder in gedaan (die is back stock, link in bio en stories). Je kan natuurlijk ook een andere blend gebruiken. Maar het voordeel van de mijne is dat het geen gist bevat dus beter voor de gut.
Ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik. Enjoy! #renskroes
...

Met mijn handen in het haar, haha. Ja.
Als ik een kookboek maak dan wil ik het hele proces beleven en dus zoveel mogelijk met liefde zelf doen want ik ben van mening dat je dat voelt zodra je mijn boek in de handen hebt. Maar goed, nu komt wel mijn punt,
Ik heb op dit moment zoveel kookinspiratie maar recept uitschrijven vind ik het minst leuke werkje. Ik ben dan mevrouw stelt het uit met dat soort dingen, haha. Wat vind jij het minst leuk aan jouw “werk” en/of hobby?👇🏽
...

Dit simpele en lekkere pasta recept krijg jij binnenkort als je mijn kookboek nu pre-ordered want dan ben je aangemeld voor de “‘So Simple’ nieuwsbrief. You gonna love it! De link staat in de bio (en renskroes.com) 💫 Had ‘em op stories geplaatst en kreeg zoveel enthousiaste reacties dus you ask I deliver ;) - x- Rens ...

Ik streef meer naar SIMPEL. Simpeler eten, minder bezit, kwaliteit over kwantiteit, rust, naar binnen, structuur. Jij ook? En hoe ziet een simpel leven er volgens jou uit? 👇🏽💫 ...

Dank je wel voor jullie mooie berichten afgelopen week. Wat een hectische en emotionele tijd voor mij. Ik zette mijn boek So Simple op pre-order maar door de 350k bezoekers op renskroes.com crashte die, BAM (lesson learned!). Nu zijn we alles aan de achterkant aan het fixen en lanceren we 10 november. Ik zal het hier delen als het zover is, maar je kan op die dag, als je bent aangemeld voor mijn nieuwsbrief, ook een mailtje van mij verwachten.

Besides all that werd ook mijn kleine meisje zaterdag 1 jaar wat de laatste tijd ook veel met mij deed. Zo onwennig! Ik had behoefte om de geboorte van haar met jullie te delen. Voor vooral de mamas (to be). Ik voelde dat aan alles. Niet vanuit mijn perspectief, want ik zat natuurlijk helemaal in mijn eigen wereld. Ik wilde de ervaring laten opschrijven door iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt. Iemand die het met een hele andere kijk, een iets grotere afstand heeft mogen ervaren. Dank je wel @kassandra_schreuder voor je prachtige woorden. Ik hoop dat we velen hierdoor mogen inspireren. Het verhaal staat in mijn feed als je ‘em nog niet gelezen hebt.

We zijn nu met ons gezinnetje op reis en werk ik even niet op kantoor wat mij altijd zoveel inspiratie geeft. Even lekker uit mijn comfort zone ;) Misschien ooit een huis op wielen, met dan wel een moestuin? Hehe.

Lieverds, dank je wel voor de liefde die ik heb mogen ontvangen. Wat bestaan er toch mooie mensen op deze bol (of is ie plat? Hahaha). Dikke tút for yoouuu! Rens

Ik draag hier @golldjewelry natuurlijk. Check link in mijn bio. Love love love.
...

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!

Hey, you!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?

Schrijf je vandaag in en ontvang gratis 3 exclusieve recepten!